BMW:s drag: Ska börja ”hyra” ut tillval

2020-07-08 13:08  

Att leasa en bil är en sak, men hur ställer du dig till att äga bilen – men hyra tillval? BMW ser det som en affärsmöjlighet och har nu avslöjat hur de ser på framtida digitalisering.

Det finns de som skämtsamt säger att BMW står för ”Bring My Wallet” (Ta med plånboken). Och i framtiden kanske ägare kommer att muttra över känslan att de i vissa fall måste hala fram lädret så fort de sätter sig i bilen.

Varför då? Jo, den tyska tillverkaren har nu lanserat en ny generation av sitt infotainmentsystem Idrive. Version 7.0 kommer med en stor nyhet. Nu finns möjligheten för ägare att börja abonnera på tillval och i stället för att betala för dem i bilhallen – hyra dem när de behövs.

BMW är ingalunda först med detta. Flera tillverkare och underleverantörer har plockat in möjligheten i och med att moderna bilar är uppkopplade. Mest uppmärksammat är Teslas som dels sålt snabbare acceleration – och dels tillfälligt gett utsatta ägare längre räckvidd via en fjärruppdatering.

Den tyska tillverkaren har tidigare försökt med att lägga mjukvara som exempelvis Apple Carplay på abonnemang för 80 dollar om året – men efter hård kritik från kunder tagit bort detta.

Läs mer: Polestarchefen om rivalen: ”Är ett designfel”

Men skam den som ger sig. Prenumeration av funktioner är framtiden, enligt BMW. Framöver kommer de att erbjuda möjligheten för ägare att ”kryssa upp sig”.

Så vilka funktioner är det egentligen tal om? Det står inte helt klart ännu, men exempelvis adaptiv farthållare, adaptiva strålkastare samt komfortfunktioner som rattvärme står på listan (det här har till viss del redan kunnat beställas i efterhand, men krävde besök på verkstad). BMW säger att genom att göra så här ökar de valmöjligheterna. Så de kunder som inte kände att de hade behovet när de köpte bilen i efterhand kan ”ångra” sig och lägga till tillvalet. Eller kanske andrahandsköparen är intresserad.

För biluthyrare eller bilpooler kan det här också vara något som står högt på önskelistan – och något man kan tjäna extrapengar på.

I uppdateringen ingår även nya röststyrningsmöjligheter samt ”uppkopplad parkering”. Det senare innebär att parkeringsmöjligheter ingår i ruttplaneringen och att en prognos över parkeringssituationen vid destinationen inkluderas.

Felix Björklund

Mer om: BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt