BMW rekordinvesterar i elektrifiering och autonom teknik

2018-04-09 12:57  

Runt sju miljarder euro – det är vad BMW planerar att investera i elektrifiering och autonom teknik under året. Det här är vårt recept för att försäkra oss om BMW:s fortsatta ledning i premiumsegmentet, säger företagets chef Harald Krüger

Det kostar att ligga på topp – det menar BMW som under en finansiell presentation avslöjade att man har stora investeringsplaner framför sig.

– Vår framtid är definitivt elektrisk, sa BMW-chefen Harald Krüger.

Och för att framtiden ska vara fortsatt ljus krävs det en hel del utvecklingspengar. Tillsammans med autonom teknik kommer elektrifiering vara fokusområden 2018, och totalt kan det bara i år bli en satsning på runt sju miljarder euro – motsvarande 72 miljarder kronor. Det är rekordmycket och en signal från BMW att man nu vill accelerera utvecklingen än mer.

Ny elbil väntar lansering

I fjol visade man upp ett nytt elbilskoncept, och utifrån modellen kommer man lansera en ny elbil kallad i4. Dock blir det bara den första i den nya offensiven, och fram till 2025 kommer 12-13 stycken nya elbilsmodeller lanseras inom koncernen (innehåller bilmärkena BMW, Rolls-Royce och Mini).

Läs mer: BMW:s nya samarbete: Ska bygga Minis bilar i Kina

Försäljningsmässigt lyckades BMW i fjol locka över 100 000 kunder med sina elektrifierade bilar – i år räknar man med att höja denna siffra till åtminstone140 000. Vidare sa BMW-chefen att man 2021 ska sälja elbilar med räckvidd på 70 mil samt plug-in hybrider som ska klara tio mil på batteriet.

Läs mer: BMW bokar batterimetaller för tio år

Självkörande bilar också

Men allt handlade inte enbart om elektrifiering. Självkörande BMW:s var även med på tapeten.

– Hållbar mobilitet och autonom körning går hand i hand. Vi kommer att lansera autonom teknik i Inext 2021. Det innebär att vi tekniskt har bemästrat nivå tre till fem. Systemet kommer att vara fullt integrerat och säkert. I år kommer vi dubbla storleken på vår självkörande testflotta till runt 80 fordon, sa Harald Krüger.

 

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt