Biljättar i strid om hybridpatent

2014-02-21 13:04  

Ford anklagas för patentintrång inom hybriddrivningstekniken av ett företag som redan fått Toyota att betala för tekniken i Prius.

Det är Baltimorebaserade företaget Paice LLC som lämnat in en stämningsansökan mot Ford för patentintrång när det gäller tekniska lösningar i hybridmodellerna av Ford C-Max, Fusion och Lincoln MKC.

Patenten gäller lösningar för att kontrollera elmotorer och förbränningsmotorer så att man uppnår förbättrad bränsleekonomi utan att prestanda går förlorade.

Paice bildades av ingenjören Alex Severinsky, som emigrerade från Sovjet. Han kommersialiserar sin teknik att kombinera högspänningsmotorer med bensinmotordrift.

Paice vann en rättstvist med Toyota i ärendet 2005 och de båda företagen har gjort upp om ersättning från 2010 då Paice hotade med en ny rättegång mot Toyota. Skulle Paice ha vunnit den hotades Toyota med importförbud till USA.

Ford och Toyota samarbetade i slutet av 1990-talet vid utveckling av hybridtekniken. Paice förde redan då samtal med Ford om en ekonomisk uppgörelse. Det handlade då om en ersättning på 150 dollar per sålt fordon, rapporterar Automotive News.

Ford och Toyota hade fram till slutet av förra året ett samarbete om hybridteknik för lätta lastbilar och stadsjeepar.

Förutom mot Ford har Paice synpunkter på patentintrång gällande samma patent mot Hyundai och Kia.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hybriddrift Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt