Fordon

Både Turkiet och Kina vill ha Saab

Nu börjar huggsexan om de värdefullaste tillgångarna i Saab Automobiles konkursbo. Kinesiska Youngman vill fortfarande ha Saab, men kan få konkurrens från Turkiet.

Publicerad

Enligt Saabs konkursförvaltare Hans Bergqvist hörde flera intressenter av sig redan på måndagskvällen, men han vill inte säga vilka det är och vilka delar de är intresserade av.

Han bekräftar dock att en av intressenterna är den kinesiska bilbyggaren Youngman som varit med i bilden in i det sista.

Enligt Youngmans svenska talesperson, advokat Johan Nylén på Baker McKenzie, är Youngman i första hand intresserat av den nya bilplattformen Phoenix, men också av andra delar som inte är beroende av GM:s teknik.

- Vi inleder omgående en dialog med GM, men också med konkursförvaltaren. Vi är mycket angelägna om att ha en bra relation med General Motors, säger Johan Nylén till Dagens Industri.

Men Youngman kan få konkurrens från icke namngivna företag i Turkiet.

Enligt SVT Rapport var Turkiets ambassad i går måndag i kontakt med Näringsdepartementet för att markera turkiskt intresse för Saab Automobile.

Turkiet har många bilfabriker men inget eget bilmärke. Därav intresset för Saab Automobile.

Enligt underleverantörsorganisationen Clepas vd Lars Holmqvist har Turkiet ambitionen att bli ett av de stora billänderna i Europa.

Men att ha kvar fabriken i Trollhättan är knappast intressant för en turkisk köpare, menar Lars Holmqvist.

- Oavsett vem som kommer att köpa hela eller delar av Saabs anläggningar så är det tyvärr väldigt liten chans att verksamheten blir kvar i Trollhättan, säger Lars Holmqvist till SVT Rapport.

Konkursförvaltarna

Tingsrätten i Vänersborg nobbade Saab Automobiles eget förslag till konkursförvaltare.

Saab hade föreslagit advokatbyråerna Carler och White & Case med advokaterna Mats Emthén och Mats Boman som konkursförvaltare.

Men tingsrätten valde i stället advokatbyråerna Delphi och Wistrand, både i Göteborg, med advokaterna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux som konkursförvaltare.

Edgångssammanträde kommer att hållas i tingsrättens lokaler i Vänersborg den 9 april 2012 klockan 10.00