Fordon

Antisladdteknik håller hojen på vägen

Mängder av sensorer håller koll på vinklar, vägunderlag, bromskrafter och motorkraft. Foto: Bosch
Mängder av sensorer håller koll på vinklar, vägunderlag, bromskrafter och motorkraft. Foto: Bosch

Bosch sätter nästa år en teknik i produktion som hjälper mc-föraren att hålla hojen kvar på vägen även i knepiga situationer.

Publicerad

MSC kallar Bosch sin antisladdteknik för motorcyklar i högprestandaklassen. Dessa allt mer kraftfulla maskiner köps ofta av förare som har för liten erfarenhet för att kunna hantera sina maskiner i svåra situationer.

- 24 procent av alla motorcykelolyckor inträffar i kurvor, hävdar Gerhard Steiger hos Bosch. 5000 personer omkom i motorcykelolyckor 2009 bara i Europa. Med hjälp av ABS-bromsar kan dödsfallen minskas med en fjärdedel, med MSC kan antalet minskas ytterligare.

Stabiliseringstekniken har utvecklats vid Boschs centrum för tvåhjuliga fordon i Japan och bygger en mängd samverkande sensorer.

Där ingår de sensor för de låsningsfria bromsarna ABS som håller koll på lutnings- och stigningsvinkel. Sensorer håller koll på hur mycket kraft som överförs till drivhjulet vid halt väglag.

Vid hård inbromsning i en kurva tenderar motorcykeln att resa upp sig från liggande läge, vilket ger större kurvradie och att föraren inte kan ta kurvan. En automatisk fördelning av bromskrafterna mellan fram- och bakhjul kan förbättra situationen, något som MSC hjälper till med.

En annan vanlig olyckstyp är att motorcykeln tappar greppet vid kurvtagning med kraftig lutning. Situationen uppstår när för stor bromskraft läggs på hjulen som inte kan överföra tillräckliga sidokrafter till vägen. MSC begränsar här bromskraften och den elektroniska bromsfördelningstekniken väljer rätt bromskraft mellan fram- och bakhjul.

Antisladdtekniken ser även till att framhjulet hålls kvar på vägen vid kraftig acceleration, liksom att tekniken håller koll på att bakhjulet har väggrepp vid kraftig inbromsning på framhjulet.

MSC börjar säljas nästa år, och även om tekniken som Bosch påpekar det inte kan upphäva fysikens lagar, så hoppas man att den ska hjälpa föraren att få ut mer av sin motorcykel, samtidigt som säkerheten höjs.