Åk en gratis taxitur med självkörande bil i Shanghai

2020-06-29 07:39  

Sedan i lördags rullar tiotals självkörande bilar på den kinesiska mångmiljonstaden Shanghais gator. Och att ta en tur är gratis, rapporterar affärstidningen Nikkei.

Men det rör sig inte om välgörenhet. Kinas största apptaxibolag Didi vill med pilotprojektet inta tätpositionen i racet om vad som spås bli framtidens kassako på transportmarknaden.

Detta genom att köra om konkurrenten Baidu som tidigare i år lanserade en robottaxitjänst i staden Changsha.

”Självkörande bilar måste gå från att vara en nymodighet i liten skala till att bli ett pålitligt och effektivt resealternativ för allmänheten”, säger Didis teknikchef Bob Zhang Bo enligt ett uttalande.

Dit är det dock minst tio år kvar spår företaget, som satsar på att 2030 ha en miljon självkörande bilar i sin taxiflotta.

Ännu har alla självkörande bilarna i Shanghai en ”säkerhetsansvarig” i förarsätet, som är beredd att ta över ratten om så krävs.

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt