FARKOST

Testet av världens största raket Starship slutade i eldboll

Rymdraket som lämnar marken.
Starship sköts upp den 20 april.

Det första testet av Spacex jätteraket slutade tidigare än vad man hoppats på. När försteget inte separerades som det skulle exploderade raketen i luften.

Publicerad Uppdaterad
En skärmavbild av en nedräkning för en raketuppskjutning.
En skärmavbild från måndagens nedräkning.

Den första flygningen med rymdfarkosten Starship tillsammans med startraketen Super heavy skulle blivit av på måndagen men ställdes in kort innan motorerna tändes. Uppskjutningen flyttades fram till torsdagen.

Tillsammans mäter tvåstegsraketen hela 120 meter och är den största raketen att lyfta från marken. Starship monterades på toppen av Super heavy den 5 april, och raketen var redo inför torsdagens uppskjutningsförsök. Men allt gick inte som det skulle.

Spacex pausade nedräkningen för att korrigera mindre upptäckta fel, sedan tändes till slut motorerna. Efter att raketen lämnat marken som den skulle var det tänkt att försteget och rymdfarkosten Starship skulle separeras. Här gick det snett.

Efter att Super heavy och Starship inte separerades började raketen att rotera. Till slut exploderade raketen. Spacex ser uppskjutningen som lyckad och som en viktig lärdom inför framtida uppskjutningar och tester.

Rymdskepp 24 och booster 7

Starship består alltså av rymdskeppet Starship och försteget Super heavy. Mer specifikt gjordes den första flygningen med prototyperna Ship 24 och Booster 7.

Både förstegsraketen och rymdfarkosten är gjorda för att vara helt återanvändningsbara. Den planerade flygningen blev dock den enda för de två prototyperna Ship 24 och Booster 7.

Läs mer: Rymdexperten i Kiruna: Starships krascher är en del av Elon Musks strategi

De 33 raptormotorerna på Booster 7 skulle stängas av 169 sekunder efter uppskjutningen och försteget kopplas av från Ship 24 några sekunder senare. Booster 7 skulle sedan ledas ner mot Mexikanska golfen och landa ungefär åtta minuter efter uppskjutningen.

Planen var att tända de sex raptormotorerna ombord Starship, själva rymdskeppet, efter ungefär 177 sekunder och låta farkosten fortsätta sin färd österut. Motorerna ombord Starship skulle ha varit tända i 6,5 minuter. I stället för att efter totalt 90 minuter ledas ner i havet utanför Hawaii exploderade alltså Starship.

Raketen skulle inte ha nått omlopp

Tjänstemän vid den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har sagt att Starship som högst skulle ha nått 235 kilometer. Rymdfarkosten skulle inte heller nå den hastighet som krävs för en stabil omloppsbana runt planeten på den höjden.