FARKOST

Kinesisk raketprototyp tar rygg på Spacex – landar stående

En raketprototyp svävandes högt upp i luften.
Raketprototypen nådde en höjd på 1 000 meter.

Att kunna landa raketer stående är ett steg mot billigare och mer hållbar rymdfart. Kinesiska CAS Space tar efter Spacex och har nu lyckats genomföra en vertikal landning med en raketprototyp.

Publicerad

Det kinesiska rymdbolaget CAS Space, en avknoppning från statliga Chinese Academy of Sciences har tagit ett steg mot en återanvändbar raket. I ett test har de lyckats landa en raketprototyp på 2,1 meter och 93 kilogram ståendes.

I en video kan man se hur prototypen lyfter från ett fartyg utanför staden Haiyang. Raketen nådde en höjd på en kilometer innan den fördes ner och landade vertikalt på plattformen. Testflygningen tog ungefär tio minuter och raketen närmade sig landningsplattformen med hastighet under 2 m/s.

En raketprototyp på över två meter står på marken.
Raketprototypen är 2,1 meter hög och väger 93 kilo.

Tar efter Spacex

Att lyckas landa raketer är något som det amerikanska bolaget Spacex har blivit förknippat med. De har sedan 2015 lyckats landa sina Falcon 9-raketer stående. Även den stora raketen Starship, som enligt uppgifter snart kan komma att göra sin första flygning till omlopp runt jorden, kan landas stående.

CAS Space valde att landa raketen på en plattform till havs för att spara resurser. En landningsplattform på vattnet kan flyttas beroende på var raketen kommer att landa och man behöver därför inte styra raketen till en stationär landningsplats.

Bolaget är inte det enda kinesiska rymdföretag som försöker få till återanvändningsbara raketer. Även statliga CASC, Kinas huvudleverantör i rymdsektorn, och privata bolag som Ispace och Landscape har liknande mål i sikte.