Storinvestering på gång för vätgas i Lysekil

2021-01-19 14:42  
Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

En jätteinvestering i fossilfri vätgasproduktion kan vara på gång vid Preems raffinaderi i Lysekil. Preem och Vattenfall har beslutat inleda en studie för att se över förutsättningarna. En eventuell investering skulle handla om miljardbelopp.

Om planerna blir verklighet ska produktionen av biodrivmedel ske med vätgas i stället för naturgas. Därmed skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 275 000 ton per år, enligt Preem.

Studien ska även utröna raffinaderiets framtida elförsörjning. Vätgasen ska tillverkas av vatten i en elektrolysanläggning som kan producera 200 till 500 MW.

2019 startade Preem i samarbete med Vattenfall en anläggning i Göteborg för att tillverka grön vätgas.

Läs mer: Upp till bevis för svenskarnas fullskaliga vågkraftverk

Studien ska vara klar till sommaren.

Preem siktar på att kunna producera fem miljoner kubikmeter, eller fem miljarder liter, biodrivmedel till 2030 vilket kan minska transportutsläppen med upp till 12,5 miljoner ton koldioxid, eller omkring 20 procent av Sveriges totala utsläpp.

Mer om: Vätgas Preem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt