Upp till bevis för svenskarnas fullskaliga vågkraftverk

2020-08-06 06:00  

Med 93 färska miljoner i kassakistan är svenska Corpowers fullstora vågkraftverk närmare än någonsin. Nästa år ska bojen installeras i Portugal.

Corpowers vågkraftverk skiljer sig från andra liknande lösningar. Svenskarna har skapat en vågboj som är nio meter i diameter, cirka 18 meter hög och levererar 300 kilowatt. Avancerad kontrollteknik ska göra att den genererar mycket energi i förhållande till storlek, vikt och kostnad. Enligt Patrik Möller är målsättningen att man över tid ska kunna nå upp till 400-500 kilowatt.

Bolaget, från Stockholm, drog nyligen in 93 miljoner kronor från bland andra Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi. Enligt Patrik Möller, vd för Corpower Ocean, är pengarna viktiga för bygget av den första fullskaliga vågboj som ska installeras i Portugal.

Designen av bojen gör att den naturligt inte vill svänga i takt med vågorna och därmed absorberar väldigt lite av deras energi. Istället är det ett system för fasstyrningsteknik som aktivt får bojen att svänga i takt, där pneumatiska cylindrar gör så att den hamnar i takt med vågen.

– Då får du en förstärkning av rörelsen där en våg som är en meter hög kan ge tre meters rörelse på bojen. Den hoppar upp och ner i vågen med optimal takt vilket ger större utnyttjande av bojens volym och därför får vi ut mycket mer energi än tidigare vågkraftverk av motsvarande storlek. Våra 9-metersbojar på 70 ton levererar lika stor effekt som tidigare kända vågkraftverk som behöver vara flera hundra meter långa och väger tusentals ton, säger Patrik Möller.

Förra testriggen i tidigare maskinhall på KTH. Foto: Corpower

Tekniken bidrar till att en så liten enhet kan alstra så mycket energi – och den naturligt orytmiska bojen utgör ett skydd mot de oväder som annars hotar att slå sönder vågkraftverk.

– Den stora utmaningen med vågkraft är att överleva stormar. Här har vi uppfunnit en ny funktion där vi sätter verket i ett slags skyddsläge i de mest extrema stormarna. Precis som vindkraftverk vinklar upp bladen mot vinden när det blåser för hårt, låter vi bojen gå tillbaka till sitt naturliga läge där den inte svarar på vågorna – den släpper förbi vågenergin utan att reagera. Denna typ av skyddsfunktion finns i alla kommersiella vindkraftverk, men har tidigare saknats inom vågkraft, säger han.

Tidigare har Corpower Ocean testat sitt koncept hemma i Sverige, samt i Frankrike och på Orkneyöarna i Skottland. Men Portugal blir först med att installera ett verk i full skala. Bygget av det som kallas Hiwave-5 pågår nu i Stockholm och i norra Portugal.

”Gigantisk testrigg”

– Just nu befinner vi oss i ”stage 4”, och håller på att bygga drivlinan till det första fullskaliga C4-verket i vår nya maskinhall i Västberga, tillsammans med ABB. Här installeras även en gigantisk testrigg för att torrköra drivlinan med simulerade vågrörelser innan den skruvas in i bojen. Riggen som utvecklas tillsammans med ABB blir 50 meter lång och har 7,2 megawatt installerad effekt. Det blir världens största anläggning för test av vågkraftverk på land, säger Möller.

Installation av testrigg i Västberga. Foto: Corpower

Samtidigt byggs ett center i norra Portugal för tillverkning av kompositbojar och slutmontering och service av de kompletta verken.

Inom demonstrationsprojektet Hiwave-5 inleder man med test och prototypcertifiering av en ensam C4-boj – som ska vara i havet kring mitten av nästa år, efter riggester i Stockholm. I nästa steg, ”stage 5”, handlar det om tre sammankopplade bojar som ska vara typcertifierade till 2023-2024. Som en del av demonstrationen ingår även en flytande hubb som ska samla effekt från flera bojar och effektivt dra in elen till land.

Drivlinan byggs i Sverige

Hela drivlinan med kontrollsystem byggs i Sverige. För närvarande i egen regi, men för att skala upp kommer Corpower att lägga ut volymer på kontraktstillverkare. Med nära 50 personer vid huvudkontoret hävdar vd:n att företaget utgör världens största team inom vågkraft.

Till detta planeras för ytterligare 15 personer i Portugal under kommande år. Där samarbetar Corpower med landets svar på Vattenfall, EDP – Energias de Portugal. Ett skäl till att välja Viana do Castelo är att orten sitter på mycket kunnande, och nyligen installerades en ny havskabel samt en kringliggande park med flytande vindkraftverk. Det finns dessutom ett intresse för att kombinera våg- och vindkraft eftersom det kan ge en produktionsprofil som är mycket mer konstant än enbart vind.

Läs mer: Hemlig plats för nytt svenskt vågkraftverk

– Det som är på insidan bygger vi i Sverige, och utsidan i Portugal – som kompositbojen, förankringssystem och den elektriska infrastrukturen, säger han.

Certifieringen av tekniken genomförs av Det Norske Veritas, vars typcertifiering ska garantera maskinens exakta prestanda. Sedan ett år har de samlat in en stor del bolagets befintliga data. De granskar allt från konstruktion, med beräkningar av hållfasthet, till hur Corpower bygger och testar varje del. Under året ska DNV leverera ett ”statement of feasibility” som täcker konstruktion och tillverkning. Därefter blir det prototypcertifiering, först i Sverige och sedan i Portugal under 2022.

”Satsar på Atlantkusten”

Nu har Corpower Ocean fått in pengar som delvis finansierar demonstrationen och certifieringen av den första bojen. Nyligen drog bolaget in 93 miljoner kronor i sin största kapitalrunda hittills, med Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi bland de tre största investerarna, genom hans företag Midroc – tillsammans med statliga Almi Invest Greentech samt EU-finansierade EIT Innoenergy.

– Det här är en viktig del i att kunna bygga verken i fullskala. Den här delen avser att motfinansiera pengar från svenska Energimyndigheten, som redan har gått in med 90 miljoner i två olika projekt, säger han.

Tanken är att en kommersiell produkt ska stå färdig till 2024, men räkna inte med att få se vågkraftverken längs den svenska kusten.

– Man vill ut på de stora haven, med långa dyningar. Först ska vi fylla Norges kust, som är uppkopplad mot Sverige. Det vi satsar på är Atlantkusten, med Norge, Irland, Skottland, Cornwall, Frankrike, Spanien och Portugal. Vi har också kunder i Oregon och Kalifornien som tittar på vår teknik, säger Patrik Möller.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt