ENERGI

Spänt säkerhetsläge – då ska det byggas två nya kraftledningskablar till Gotland

Säkerhetsläget är ett skäl bakom att Svenska kraftnät nu bygger två nya kraftledningar till Gotland. Arkivbild.
Säkerhetsläget är ett skäl bakom att Svenska kraftnät nu bygger två nya kraftledningar till Gotland. Arkivbild.

Det spända säkerhetsläget bidrar till att Svenska kraftnät ska bygga två nya elkablar till Gotland. Men en av storkonsumenterna på ön, cementfabriken i Slite, kräver att de måste vara i drift tidigare än 2031.

Publicerad Uppdaterad

Svenska kraftnät investerar närmare sex miljarder kronor i kablarna och siktar på att få dem i drift 2031, något som Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Försent, anser dock Heidelberg Materials, tidigare Cementa. Kablarna måste vara i drift tidigare om bolaget ska ha eltillgången säkrad för att ställa om till mer klimatsmart tillverkning, enligt ett pressmeddelande.

"Det är nu mycket angeläget att Svenska kraftnät och alla inblandade myndigheter i tillståndsgivningen kavlar upp ärmarna för att korta ledtider. Klimatomställningen är brådskande och det måste gå fortare i Sverige om vi ska fortsätta att ligga i framkant", säger vice vd Karin Comstedt Webb i pressmeddelandet.

Elbehovet på Gotland ökar, som på andra håll i Sverige. Det handlar om cementtillverkningen men även behov som Försvarsmakten har på säker elförsörjning, säkerhetsskäl helt enkelt.

Gotland har länge haft problem med återkommande, stora elavbrott.

En stark etablering av landbaserad vindkraft finns också, som man vill få in i det svenska systemet på fastland.

I dag finns två kraftledningar från 1980-talet mellan Västervik och Ygne på Gotland.

För tre år sedan fick Svenska kraftnät i uppdrag att utreda en ny förbindelse.