ENERGI

Svenskar sparar mindre på elen: ”Kommer en vinter till”

Upplyst bostadshus i mörker
Det är inte lika lätt att spara längre. Arkivbild.

Svenskarnas elförbrukning minskar inte lika mycket längre. Priset är ett skäl, men inte det enda. Men Energimyndigheten tycker inte att sparivern bör glömmas bort.
– Det kommer en vinter till, säger enhetschef Martin Johansson.

Publicerad Uppdaterad

När priserna var som högst i vintras och alla pratade om elkrisen, då minskade elförbrukningen kraftigt, mest i Sydsverige där priserna skenade som värst. I elområde 4, södra Götaland, var nedgången 11–12 procent, ännu mer bland hushållen. Sett över hela landet handlade det om minus åtta procent.

Nu är bilden delvis en annan. För varje månad in på det nya året har minskningstakten avtagit, jämfört med motsvarande månad året före. I april var den preliminärt 8,8 procent i Sydsverige och sex procent för riket som helhet, även med hänsyn taget till utomhustemperaturen vilket annars kan påverka elåtgång till uppvärmning.

Flera skäl

Det finns flera skäl till att svenskarnas spariver inte är lika stor längre. Priset är det uppenbara. Men också att värme- och ljusbehovet är mindre så här års.

– Då blir det relativt svårare att spara på el, säger Magnus Thorstensson, elanalytiker på branschorganisationen Energiföretagen.

Det är också ett bevis på att elmarknaden ger rätt incitament, tycker Björn Björnson, analytiker på elbolaget Godel. Dyr el ger mindre användning, helt enkelt.

– Prissignalen fungerar.

Bestående effekt

Magnus Thorstensson tror att det nya beteendet ändå är här för att stanna. Det visar tidigare experiment.

Martin Johansson håller med. Hushåll och företag har det senaste året sett över sin situation, gjort vissa investeringar och effektiviseringar, att spara el har blivit det nya heta.

Delar av det här kommer alltså vara en permanent nedgång, säger Martin Johansson.

Och energikrisen må tillfälligt ha blåst över. Nu är elpriserna nere på mer normala nivåer, gastillgången och därmed gas- och elpriset på kontinenten är nere på nivåer lägre än innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes för drygt ett år sedan. Men det finns bedömare som varnar för att bristsituationer kan uppstå igen.

Det kommer en vinter till, säger Martin Johansson.

FAKTA

Minskad elförbrukning

I mars 2023 var elförbrukningen i

elområde 4: 7,1 procent lägre jämfört med mars 2022

elområde 3: 5,2 procent lägre

elområde 2: 4,7 procent lägre

elområde 1: 1,8 procent lägre

I december 2022 var minskningen mellan cirka en procent i norr till tolv procent i Sydsverige, jämfört med december året före.

Siffrorna är korrigerade för utetemperaturer och kalendereffekter.

Källa: Svenska kraftnät