Energi

Rena guldruschen för fjärrövervakning av vindkraftverk

Inge Aasheim på SKF i Tyskland.
SKF fjärrövervakar 600 vindkraftverk i Tyskland. Klicka för större bild. Foto: Jonas Hållén
Från kontrollrummet har teknikerna full koll på vindkraftverkens status. Foto: Jonas Hållén

Fjärrövervakning av vindkraftverk är en snabbt växande marknad. "Det råder rena guldruschen", säger Inge Aasheim på SKF som konkurrerar med ett par dussin andra företag om att sälja teknik, service och underhåll.

Publicerad

För tio år sedan innebar automatisk driftsövervakning att vindkraftverk larmade eller stannade om rotorbladen slutade snurra. Men då kan det vara för sent.

Ett stillastående vindkraftverk kostar stora summor pengar varje dag. Om driftsavbrottet beror på att ett blad lossnat finns dessutom risken att människor skadas.

Tyska Igus fjärrövervakning av rotorblad (Rotor Monitoring Systems, RMS) bygger på att accelerometrar mäter vibrationerna och skakningarna i bladen.

Igus deltar just nu i ett projekt på Gotland där Vattenfall och indisk-tyska Kenersys testar Igus sensorer. Läs den artikeln här.

Brittiska Insensys (som är på väg att byta namn till Moog) konkurrerar med ett liknande system, där optisk fiber löper längs bladet och kopplar samman en rad töjningsgivare.

Insensys testar just nu sin teknik i Storruns vindkraftpark i Jämtland tillsammans med det danska energibolaget Dong.

Dessutom finns det minst ett 20-tal företag som erbjuder automatisk driftsövervakning på distans (Condition Monitoring Systems, CMS).

Här är SKF en av de ledande leverantörerna. Ny Teknik beskrev SKF:s teknik i ett reportage förra året.Läs den artikeln här.

CMS-systemen kan förhindra driftsavbrott, genom att hålla koll på till exempel varvtal, smörjning och vibrationer i lager.

Frågan är bara om de kan användas för att förhindra att rotorbladen slits loss från turbinen?

- Ja, säger Lars-Erik Heed, specialist på fjärrövervakning av vindkraftverk hos SKF. Går det av en bult uppstår det ett glapp innan bladet ramlar av – och det borde våra givare känna av.

- Nej, säger John Reimers, marknadschef på tyska Igus. Ett system som konstruerats för att övervaka turbinernas växellådor klarar inte av att hitta skador på bladen. Sådana system reagerar först när det är för sent och bladen är på väg att ramla av.

Guldrusch
Hur som helst - utvecklingen går mot integrerade system som klarar av att hålla koll på allt från rotorblad till växellådor. Bland annat Igus håller på att utveckla ett sådant system. Även SKF är på väg åt det hållet.

I potten ligger värdefulla avtal på övervakning, uppföljning, service, underhåll, reservdelar på turbinerna när garantin löpt ut.

- Det råder rena guldruschen på det här området, sa Inge Aasheim, som arbetar med att utveckla SKFs affärsidé, när Ny Teknik intervjuade honom för ett år sedan.

Vindkraftens svarta söndag

En olycka kommer sällan ensam. Söndagen den 1 november ramlade rotorblad ner från tre olika vindkraftverk i Danmark, Norge och Sverige.

• Ett rotorblad slits loss från ett mindre vindkraftverk av typen Vestas V27 på Smedjeholmen utanför Falkenberg. Bladet landar nära en vandringsled, men ingen människa skadas.Läs Ny Tekniks artikel om olyckan här.

• Huvudaxeln på ett Wincon-verk strax utanför Esbjerg i Danmark knäcks och hela rotorpaketet faller i backen.Läs Ny Tekniks artikel här.

• Ett av de stora Scanwindverken på Hundhammerfjell i mellersta Norge havererar under den blåsiga söndagsnatten.Läs Ny Tekniks artikel här.