Energi
McDonalds frityrolja blir biodiesel
McDonalds ska göra biodiesel av sin frityrolja. I framtiden räknar hamburgerkedjan med att kunna köra alla sina lastbilar på återvunnet stekfett.
Ett återvinningsbolag ska hämta den begagnade frityroljan från McDonalds samtliga 230 restauranger och sedan använda som råvara vid tillverkningen av biodiesel.
- Vi får betalt för något som tidigare betraktades som avfall, och som kostade stora summor att få bortforslat, säger Petra Dahlman, ansvarig för frågor som rör hållbar utveckling hos McDonalds.
Dessutom får hamburgerkedjan tillgång till den biodiesel som återvinningsbolaget MBP Group tillverkar.
Samarbetet mellan McDonalds och MBP inleddes redan i april i år. Då började MBPs dotterbolag Sveprol i Norrköping samla in frityrolja från ungefär hälften av McDonalds restauranger.
Hittills har det gett cirka 330 000 liter biodiesel till McDonalds lastbilar. I dag körs ett tiotal av företagets 20 lastbilar på biodiesel
Målet är att alla lastbilar ska ha biobränsle i tanken redan nästa år.
- Hittills har vi inte stött på några större tekniska problem, utom att bränslefiltren måste bytas oftare, säger Petra Dahlman.
- I vinter ska vi testa hur bränslet fungerar i kyla.
Ny Teknik har tidigare rapporterar om hamburgerkedjan Max, som vill tillverka biogas och biodiesel av sina matrester och begagnad frityrolja.
Men enligt Max sätter kommunernas monopol på sophämtningen stopp för planerna.
Just nu väntar Max och återvinningsbolagens branschorganisation Återvinningsföretagen på ett nytt lagförslag som ska förtydliga vilket avfall vad som räknas till hushållsavfall (och därmed tillhör kommunerna) och vad som ska räknas till avfall från verksamhet (och därmed tillhör företagen).
För McDonalds har de olika tolkningarna inte inneburit några problem när det gäller återvinningen av frityroljan.
- Nu tittar vi på möjligheterna att återvinna matavfallet till biogas, säger Petra Dahlman