Energi

Hemliga miljarder skulle lösa Stockholms elproblem

Energiminister Anders Ygeman och SVK hade ett hemligt avtal, skriver DN. Foto: TT
Energiminister Anders Ygeman och SVK hade ett hemligt avtal, skriver DN. Foto: TT

Statliga Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) har i hemlighet tilldelat en miljard av nationella elberedskapspengar till ett privat bolag för att lösa elproblemen i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Moderaterna vill nu att Anders Ygeman kallas till riksdagen.

Publicerad

Det handlar om bristen på el i Stockholm. I avvaktan på att Svenska kraftnät bygger ut stamnätet presenterade Anders Ygeman en lösning i oktober 2019.

Ett gammalt uttjänt oljekraftvärmeverk i Värtan i Stockholm skulle renoveras. Kostnad två miljarder kronor.

Frågan var vem som skulle betala. Enligt uppgifterna på en presskonferens vid tillfället så skulle kraftproducenten Stockholm Exergi investera1,6–2,1 miljarder kronor i kraftverket, något som TT rapporterade vid tidpunkten.

Skydda elförsörjningen

Men enligt DN stämmer inte detta. Svenska kraftnät och infrastrukturdepartementet kom i stället överens om att hälften av pengarna, en miljard kronor, skulle tas från nationella elberedskapsmedel. Pengar som ska skydda samhällsviktiga funktioner om elnätet släcks ner i händelse av kris eller krig, inte vid vanlig effektbrist.

Ska beredskapspengar betalas ut, så måste det finnas underlag i form av en samhällsekonomisk analys, enligt Mats Nilsson, docent i nationalekonomi och expert på elmarknaden.

Sänkte kraven

– Gör det inte det har myndigheten begått ett fel. Att detta saknas är faktiskt hårresande, säger han till DN.

Avsikten var att pengarna skulle gå till det privata bolaget Stockholm Exergi, som enligt dokument DN tagit del av informerat om att anläggningarna inte kommer uppfylla de lagstadgade kraven för anslutning till elnätet.

Enligt DN beordrades två rutinerade elberedskapshandläggare att sänka kraven. När de vägrade kopplades de bort från ärendet av en högre chef, som själv gick in och sänkte kraven.

Energiminister Anders Ygeman (S) har avböjt att kommentera tidningens uppgifter. Moderaterna reagerar på dem och vill nu att Ygeman kallas till riksdagens näringsutskott.

"Hela historien med elpriserna och krispaketen i Stockholm och Skåne har kantats av konstigheter. Är det ministerstyre? Har lagar följts? Har skattepengar förslösats?" skriver partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered (M) på Twitter.