Bolund: Ringhals hade inte löst elproblem

2021-02-15 07:42  
Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill satsa på kärnkraft. Dyrt och farligt, menar miljö- och klimatministern Per Bolund. ”Det (Sveriges elproblem) hade inte löst sig om vi hade haft kvar reaktorerna”, säger han i SVT:s Agenda.

En kall vinter, svaga vindar och ett elnät som håller på att byggas ut – men ännu inte klarar av att överföra el i tillräcklig takt – har skapat elproblem i landets södra delar. I stället har man importerat el från bland annat kolkraftverk utomlands.

Det har väckt kärnkraftsdebatten till liv. I Agenda debatterade Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Ulf Kristersson kärnkraften.

Läs mer: KD vill ha två nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals

Kristerssons parti är – precis som Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – emot nedläggningen av reaktorerna Ringhals 1 och 2.

– Det var verkligen inte rätt beslut. Vi borde ha kvar kärnkraften över överskådlig tid, säger Kristersson.

”Borde fokusera på överföringskapaciteten”

Bolund säger att kärnkraft varken är lönsamt eller säkert och att själva elproduktionen inte är problemet, enligt Bolund.

– Den har vi. Det är överföringskapaciteten vi borde fokusera på, säger han.

Kristersson vill se Sverige satsa på mindre reaktorer som nu håller på att utvecklas. Men det är en fantasi som ligger långt i framtiden, enligt Bolund.

– De tekniker som växer i världen är förnybara. De tar över. 90 procent av all energi som det investeras i är förnybar. Ulf drömmer om att gå tillbaka till 1970-talet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt