Energi

Expert om förslag på mobilpant: ”Tyder på bristande förståelse”

Foto: AP Photo/Kiichiro Sato/TT
Foto: AP Photo/Kiichiro Sato/TT
Hans Eric Melin driver den egna konsultfirman Circular Energy Storage. Foto: Circular Energy Storage
Hans Eric Melin driver den egna konsultfirman Circular Energy Storage. Foto: Circular Energy Storage

S vill införa pant på mobiltelefoner för att öka återvinningen. Men batteriexperten Hans Eric Melin gör tummen ned.

Publicerad Uppdaterad

På måndagen presenterade Socialdemokraterna sina förslag inom klimat- och miljöområdet.

Ett av dem handlar om att införa ett pantsystem för mobiltelefoner och kanske också annan småelektronik. Tanken är att minska antalet telefoner som ligger hemma och skräpar i byrålådan och i stället ta tillvara på ädla metaller och exempelvis kobolten i batteriet.

– Det finns jättestora problem med brytningen av metall där människor stryker med i jakten på kobolt, och mycket barnarbete. Dessutom vet vi att det finns många utvecklingsländer där det dumpas farligt elektronikavfall. Ett pantsystem kan få kontroll på det här, säger Åsa Westlund miljöpolitisk talesperson för S till Aftonbladet.

Men förslaget får kritik av batterikonsulten Hans Eric Melin som från London driver den egna konsultfirman Circular Energy Storage.

– Det är ett utslag av att de inte förstår hur stor återbruksmarknaden redan är. När man inte förstår det så lägger man i stället ett förslag som bara skrapar på ytan och som inte är förankrat i hur flödena ser ut. Marknaden är mer effektiv än man tror. Folk har definitivt telefoner i byrålådan men allt större andel går till länder där man kan förbereda dem för att säljas igen, vilket tyvärr inte är Europa utan Hongkong och Shenzhen. Att återvinna grundämnena i stället för att återanvända hela telefonen är dessutom inte bättre för miljön, säger han.

Han stöder sin argumentation på ett diagram som visar hur mycket återbruksfirman Envirophone betalar för olika Iphone-modeller. Företaget betalar exempelvis 70 brittiska pund för en Iphone 6. En Iphone 4 ger bara 5 pund men det är enligt Hans Eric Melin ändå fyra gånger mer än vad metallerna är värda, vilket tyder på att telefonen återanvänds i stället för återvinns.

– Om vi inte med de ersättningar som redan finns lämnar in våra telefoner så får panten vara rätt hög för att vi ska börja göra det, säger han.

Socialdemokraterna har inte något besked om hur mycket panten ska vara på. Det ska en utredning se över.

Om ett pantsystem ändå införs, hur hög borde panten vara?

– Umicore (en europeisk återvinnare av litiumjonbatterier, reds. anm) slängde ur sig 15 euro härom veckan. Det tror jag är för lite. 500 kronor låter ju som en bra nivå. Det kanske skulle kunna funka även med 150 kronor men vi pratar ju i så fall om de sista av en lång svans mobiltelefoner. Återbruksindustrin växer och ett förslag lär ta flera år att klubba igenom, säger Hans Eric Melin.

Så vad bör man göra i stället?

– Om man ska göra något är det bättre att satsa på återbruk i Europa. Det hade gett fler arbetstillfällen och bättre konkurrenskraft, säger han.

Rättad version: I en tidigare version av artikeln angavs en Iphone 4 betinga 4 pund. Rätt enligt diagrammet är 5 pund.