Vattenfall och Eon ingår laddsamarbete – ska göra det lättare att ladda elbilen

2021-06-15 09:32  
Kunden kommer åt åt båda parters laddnätverk och får bara en faktura, oavsett vem man har laddat hos. Foto: Vattenfall

Ett ”roamingavtal” som ska göra det enklare för elbilister att ladda. Lagom till sommaren kommer Vattenfall och Eon öppna upp för respektive kunder med en enhetlig betalningslösning.

I fjol röt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman ifrån när det kom till elbilsladdning. Det var för fragmenterat och krångligt att betala. Med detta bjöd ministern in laddbolagen till rundabordssamtal.

–  Det gick väldigt bra. Vi hade en gemensam problembild, oavsett om den kom från myndigheter, elleverantörer, nätägare eller biltillverkare, sade Anders Ygeman till Ny Teknik, efter mötet med bland andra Eon, Vattenfall och Ellevio.

Nu har två av dessa, Eon och Vattenfall, presenterat nästa steg. Detta genom att ge elbilister likvärdig access till båda bolagens laddnätverk genom roaming i Sverige. I ett första steg innebär det att man får tillgång till närmare 1 000 publika snabb- samt destinationsladdare.

– Detta ömsesidiga IT-samarbete gör att vi undviker fördyrande roaming-plattformar. Med denna lösning kan kunden med ett laddkort komma åt båda parters laddnätverk och även få en faktura, oavsett vem man har laddat hos, vilket förenklar elbilsvardagen, säger Susanna Hurtig, chef för Vattenfall E-mobility Norden, i ett uttalande.

Läs mer: Polestar satsar på V2X – ”Steg mot värld utan behov av kärnkraft”

Det innebär att man alltså kan (om man vill) klippa ett av sina laddkort och radera en av apparna. Att Eon och Vattenfall ingår i det här samarbetet kan innebära att övriga branschen får eld i baken.

– Det här är ett första viktigt steg för både vattenfall och Eon, men det är bara starten. Vi får se hur andra aktörer reagerar, men jag kan säga att det är mycket som händer, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall till Ny Teknik.

– När två av de större laddoperatörerna agerar så börjar det röra på sig.

På frågan om fler laddoperatörer kommer anslutas till roamingavtal så vill Vattenfall i dagsläget inte avslöja mer, men pressekreteraren hintar om att det kommer att bli intressanta dagar framöver.

Felix Björklund

Mer om: Laddstationer Eon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt