ELBILAR

Utmanarens drag: Elbilen ”Mona” ska kosta 225 000 kronor

Xpengs nuvarande modelluppsättning. ”Mona” kommer dock inte att lanseras under huvudmärket – dock har namnet ännu så länge inte kommunicerats.
Xpengs nuvarande modelluppsättning. ”Mona” kommer dock inte att lanseras under huvudmärket – dock har namnet ännu så länge inte kommunicerats.

En kompakt elbil med överkomligt pris. Under 2024 planerar Xpeng lansera ett nytt bilmärke – och en ny modell. Men den stora rubriken är att ”Mona” siktar på ett pris motsvarande 225 000 kronor.

Kinesiska Xpeng fick nyligen in Volkswagen som delägare då tyskarna gick in och köpte 4,99 procent av aktierna. Biljätten vill ta del av uppstickarens teknik – och Xpeng kan med hjälp av investeringen fortsätta sina satsningar på att utveckla fler modeller.

Nu kommer tillkännagivandet att en hel del utvecklingsresurser kommer läggas i ett nytt projekt kallat ”Mona”. I detta har Xpeng ingått ett strategiskt partnerskap med mobilitetsaktören Didi och målet är att lansera ett nytt elbilsmärke 2024. Som en del i avtalet köper Xpeng Didi:s ”Smart EV-verksamhet” – och Didi blir strategisk aktieägare i Xpeng.

Xpeng har en hittills haft en otydlig märkesposition med både enklare och dyrare alternativ i paletten. Men detta ska renodlas och istället blir det nykomlingen som ska ta hand om budgetsegmentet. Detta då Mona ska rikta in sig på skiktet elbilar runt 225 000 kronor. 

Under nästkommande år ska den första bilen lanseras och då handlar det om en kompakt bil i a-segmentet. För de som inte vet vad det handlar om kan nämnas att det rör sig om stadsbilar såsom Fiat 500, Renault Twingo eller VW Up.

Xpeng får fullt stöd från Didi

Enligt avtalet kommer Xpeng därmed bli den första biltillverkaren som får fullt ekosystem-stöd från Didi – vilket leder tankarna till att det kommer finnas en hel del mobilitetstjänst-tänk i affärsidén. Eller som det står i ett pressmeddelandet: ”Båda parter kommer utforska strategisk samverkan inom flera områden såsom marknadsföring, finansiella- och försäkringstjänster, laddning, robottaxi samt expansion på internationella marknader.”

– Xpengs A-klass-elbilsprodukter under det nya märket kommer inte bara markant öka vår skala, det kommer även accelerera införandet av vår smarta elbilsteknik till massmarknadssegmetet, vilket gör att vår teknik når en mycket bredare kundbas, säger He Xiaopeng, vd för Xpeng.

I Kina ses Xpeng som en teknikspelare, men har ännu inte nått några stora volymer. I år har man dock tappat mycket på hemmamarknaden, vilket är alarmerande. 

I Europa lanserades märket i fjol för att efter en fiaskoartad start behöva göra en ”relansering” i vår. Dock har det hittills varit blygsamma framgångar. Kan det bli så att ”Mona” räddar skutan?