FORDON

Sämre än Lego: Elon Musk är inte nöjd med Cybertruck

Elon Musk och Teslas pickup, Cybertruck.
Elon Musk och Teslas pickup, Cybertruck.

Byggkvaliteten på Tesla Cybertruck irriterar vd Elon Musk. I ett internmejl skriver han att om “Lego kan klara detta, så kan vi också det”.

Publicerad

Som sajten Ars Technica noterar visar allehanda bilder som cirkulerar på Cybertruck en varierande byggkvalitet. Det är framförallt så kallade ”panel gaps” – gliporna i karossen där paneler möts – som irriterar Elon Musk. 

”Cybertruck görs med ljus metall och mestadels raka linjer. Det gör att alla variationer i dimension syns på långt håll”, skriver Musk till sina medarbetare. Innehållet i mejlet rapporterades först av sajten Cybertruck Owner’s Club. 

”Alla delar till det här fordonet, oavsett om det tillverkas internt eller kommer från leverantörer, måste designas och byggas med en noggrannhet under 10 mikrometer…om Lego och läskedrycksburkar, som tillverkas till en väldigt låg kostnad, kan klara detta så kan vi också det”, ryter Musk.

Långvarigt problem

Bob Lutz, som haft chefspositioner hos de stora amerikanska biltillverkarna, noterar att små glipor tillverkade med noggrannhet är en ”visuell manifestation av precision, omsorg och, följdaktligen, kvalitet”. 

Problemet är inte nytt för Tesla. Företaget har tidigare fått mycket kritik för inpassningen av karossdelar på Model 3. Även då fick medarbetarna sig en svada av Musk. 

Utåt sett håller han dock masken. På X publicerade han häromdagen en bild på sig själv i vad som skulle föreställa en ”produktionskandidat” för Cybertruck. 

I juni berättade tyska Handelsblatt att en förproduktionsversion av det futuristiska fordonet hade grundläggande problem med dämpning, bromsar, karossförsegling och missljud. Uppgifterna kom från ”tusentals interndokument” som Handelsblatt fått av en visselblåsare. 

Likväl ska Cybertruck lanseras senare i år och börja serietillverkas 2024.