ELBILAR

Volkswagen ID7 – så mycket kostar nya elbilen

En modell som siktar på att bli ”Sveriges mest sålda”. Nu har Volkswagen öppnat orderböckerna för ID7 och vid lansering handlar det om en 60-milsmodell på en bra bit över halvmiljonstrecket.

Publicerad Uppdaterad

I våras var det stor lansering av Volkswagens ID7, motsvarigheten till Passat i ID-familjen. Vid världspremiären sa Sten Forsberg, vd för Volkswagen Sverige, till Ny Teknik att han trodde att de hade en riktig smällkaramell på gång.

– Jag tror ID7-familjen mycket väl kan bli Sveriges mest sålda elbil nästa år, sade han då.

Nu har den tyska tillverkaren öppnat sina svenska orderböcker och vi får reda på vad ett stycke ID7 går loss på. Initialt handlar det om fastback-verisionen, alltså ingen kombi än, och denna i ett utförande med 77 kWh batteri och en officiell räckvidd på 618 km. 

– ID.7 är en efterlängtad modell som vi tror kommer passa den svenska marknaden väldigt bra. Den har alla förutsättningar att bli en ny svensk tjänstebilsfavorit. Sedan världspremiären i april där Stockholm var en av orterna har vi sett ett mycket stort intresse, så det känns förstås fantastiskt roligt och spännande att nu kunna erbjuda den första versionen, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige, i ett uttalande.

Priset på bilen startar på 664 900 kronor – alltså snudd på det dubbla av vad en ”normal” tjänstebil kostade för sex-sju år sedan. Men för pengarna får man nu eldrift samt att teknik som head up-display med förstärkt verklighet är standard.

Tekniska nyheter som lanseras med ID7 är den nya drivlinan. Denna består av en ny motor med 210 kW och ett vridmoment på 545 Nm placerad på bakaxeln. Och denna samt att man arbetat om hur kylning av drivlinan sker innebär att man lyckats trimma ner förbrukningen till en officiell siffra om 1,42 kWh per mil.

Volkswagen ID.7
Volkswagen ID.7

När det är dags att ladda går detta att göra i effekter på upp till 170 kW och om man navigerar till en snabbladdare så ska systemet kunna temperera batteriet vid behov – för att då korta stoppet så mycket som möjligt.

Vidare kommer ID7 med familjenyheter såsom att det är elektroniskt styrda ventilationsmunstycken. Teknik som ska innebära att det går att kyla eller värma bilen snabbare. På komfortsidan kan även ventilerade säten med massagefunktion skrivas upp. 

Från och med nu kan hugade spekulanter bygga ihop ett exemplar online eller lägga en beställning. Marknadslanseringen sker mot slutet av året och de första sålda bilarna räknas även kunna levereras då.