Toyota överraskar – visar 15 nya elbilsmodeller

2021-12-15 12:20  

Toyota har länge släpat fötterna i elbilsutvecklingen. Nu är det full fart – de kommande åren ska 30 nya batterielektriska modeller lanseras.

Inte en, två eller ens tre – när biljätten Toyota satsar så gör man det rejält. Under ett evenemang på tisdagen visade företagets chef, Akio Toyoda inte mindre än 15 elbilskoncept som ska omvandlas till produktion.

Lexus blir "elbilsmärke"

Detta som en del i elektrifieringsstrategin om att ha 30 nya modeller till 2030, samt att sälja 3,5 miljoner elektriska bilar om året vid den tidpunkten. Därtill utlovar Toyota Lexus blir ett ”elbilsmärke” i Europa 2030, och fem år senare ska det även vara så globalt.

Läs mer: Tesla drar i handbromsen – slutar ta beställningar på Model S och X

Tidigare i år ryckte Toyota skynket av sin första riktiga elbil Bz4x, senkommet kan vissa tycka. Och visst, om man ser på att Tesla Model S firar tio år snart – är den japanska tillverkaren onekligen lite sen till elbilsfesten.

Om man istället ser det som att Bz4x är den första som kommer in i farstun – då har den sällskap av över ett dussin bilar som står och stampar vid dörren. Det kan snudd tyckas vara ett lappkast i elbilsfrågan. Detta då Toyota under lång tid vidhållit att det är bättre med elhybrider, eftersom det är det folk har råd med.

Toyota investerar i batteriutveckling

Toyota har ökat investeringarna enormt när det kommer till batteriutveckling och det ska alltså mynna ut i ett helt gäng nya elbilar.

Läs mer: Oväntat resultat – populära Renault Zoe får 0 stjärnor i krocktest

Efter BZ4x ska även en liten stads-crossover, en mellanstor sedan samt en fullstor suv lanseras. Dessa fyra modellerna kommer att vara kärnan i elektrifieringen, och räknas som koncernens ”rimligt prissatta” elbilar för massproduktion. Utöver dessa kommer ytterligare elva från Toyota och Lexus, och där finns det en härlig bredd – från pickups till sportbilar.

Först med fast elektrolyt

Av Lexusmodellerna kommer Bz4x-varianten RZ vara först ut, men en av de som kanske är mest iögonfallande var ett koncept som beskrivs som en slags ersättare till superbilen LFA. Inte nog med att det är spännande i sig – produktionsmodellen kan mycket väl vara den första elbilen som får koncernens nya batterier med fast elektrolyt.

Läs mer: Kinesiska Aiways lanserar elbilar i Sverige

Ännu så länge är det tunt med tekniska detaljer kring bilarna. Toyota Bz4x och Lexus RZ, som båda ska komma under 2022 kan du läsa mer om här och här.

Felix Björklund

Mer om: Elbilar Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt