ELBILAR

Tesla slår produktionsrekord – så tror analytiker det påverkar elbilspriserna

För ett år sedan öppnade Teslas fabrik i Europa och lagom till årsdagen slås produktionsrekord. Nu förutspås tillverkaren även att kunna pressa priserna.

Publicerad Uppdaterad

När Giga Berlin slog på strömmen och drog igång produktionen för ett år sedan gick det segt i starten. Men målet var klart och på sikt skulle en halv miljon bilar om året kunna rulla ut ur fabriken. I juni fjol nådde man milstolpen att 1 000 bilar i veckan byggdes och fyra månader senare hade det dubblerats.

Nu, lagom till att fabriken fyller ett år, har delmålet 5 000 Model Y i veckan nåtts vilket innebär att man är ungefär halvvägs mot det stora målet.

Det är tydligt att efterfrågan är hög, och det får banken Barclays analytiker att sia om att Tesla under första kvartalet levererar 425 000 bilar. Det är 20 000 fler än motsvarande period i fjol.

”Om man antar att produktionen bara i blygsam grad överträffar leveranserna (ett rimligt antagande, eftersom det redan fanns en stor lageruppbyggnad under 2Q22), stödjer det resultatet på uppsidan jämfört med konsensus” står det i analysen enligt sajten Investing.

Fortsätter Tesla sänka priserna?

Det mest uppseendeväckande är dock inte att produktionen skalas upp samt att bilar levereras – utan snarare att Barclays analytiker tror på att Tesla kommer fortsätta sänka priserna för att ytterligare öka efterfrågan och vinna marknadsandelar. Bolaget bedöms ha råd med prissänkningar och kan sätta press på konkurrenterna.

Redan för tre år sedan spådde förre VW-chefen Herbert Diess att Teslas marschtakt skulle bli svår att hålla och att man var tvungen att ”slakta heliga kor” om man skulle hålla sig konkurrenskraftig. Framförallt framhöll han tvånget att hålla sund marginal.

Just produktionen och automationsgraden var saker Diess sedan har lyft fram vid otaliga tillfällen. VW behövde 30 timmar för att bygga en elbil – på samma tid hann Tesla då bygga tre bilar.

Om nu Barclays analys är rätt innebär det att Tesla lyckats leverera på en fundamentalt viktig punkt: Att den höga automationsgraden samt produktionen i Europa ger en effektivitet som i sin tur ger marginalutrymme för prisjusteringar.