ELBILAR

VW avslöjar – så lång blir uppkopplade bilars livstid

Infotainmentsystemet i en Audi – med tredjepartsappar

En garanti om att hålla bilen ajour under hela sin livstid. Volkswagen avslöjar att de dels byter operativsystem – samt hur länge de kommer underhålla uppkopplade bilars it-system.

Publicerad Uppdaterad

När Volvo meddelade att de kastade in handduken när det kom till operativsystem var bilmärket först att gå över till Googles alternativ. Sedan dess har flera tillverkare anslutit och mjukvarujätten har lyckats bra med att visa en övertygande lösning i Android Automotive.

Men en fråga som hittills varit obesvarat är hur framtidens support för Google-lösningen ser ut. Det har ju varit en hel del debatt om att produkter med digitala komponenter slutas uppdateras – vilket gör livslängden begränsad. Det har till och med gått så långt att konsumenträtten stärkts för att just motverka detta och nu ska de som köper exempelvis en mobiltelefon kunna kräva tre års garanti på uppdateringar.

I mobiltelefonvärlden kanske tre år i många fall räcker, men i bilindustrin är tre år ingenting. Och med tanke på vilken viktig integrerad del mjukvara och infotainmentsystem är i bilen är det ett orosmoln om tillverkare slutar med support.

Särskilt med tanke på att GM, Volvo/Polestar, Renault, Honda samt även på sikt BMW och VW använder Androidbaserade system.

”Livstidssupport var mycket viktigt”

Att Volkswagen ska använda systemet har meddelats lite i skymundan, men tillverkaren har faktiskt medgett att de kommer ha ett operativsystem baserat på Android – även om VW inte alls skyltar med det på samma sätt som exempelvis Volvo. Så hur ser de på livslängd och uppdateringar av mjukvaran när man snart ska gå över?

Dirk Hilkenberg, vd för Cariad

Nyhetssajten Ars Technica har lyckats fånga chefen för Cariad, VW-koncernens mjukvaruföretag, för en intervju och kan rapportera att det finns en tydlig strategi och tidsuppskattning för livslängden i VW:s uppkopplade fordon.

– VI har faktiskt kontrakt med märkena, vilket tog ett tag att förhandla fram, men livstidssupport var mycket viktigt. Femton års eftermarknadsservice samt option för de märken som skulle vilja ha det längre. Vi måste garantera möjlighet till uppdateringar ur ett lagtekniskt perspektiv, säger Dirk Hilgenberg, vd för Cariad till Ars Technica.

Just livslängden på mjukvara är en snårig historia och Hilgenberg säger att man därför vill försöka begränsa antalet ”versioner” av infotainmentsystem. Han tydlig med att entusiastmodeller, eller ”enhörningar” som han kallar detc, kan få längre support. Det senare handlar om modeller från Bugatti, Porsche och Lamborghini, det vill säga dyrgripar som inte skrotas ut i första taget.