ELBILAR
Kia presenterar storsuven EV9: ”Ger något nytt till kunder”

Ett nytt flaggskepp som ska visa vart Kia är på väg. Storsuven EV9 blir tillverkarens nya toppmodell, men när den landar i Sverige har man skalat bort en hel del av de fräna detaljerna.
När Kia lanserade EV6 var det mycket fokus på hur den utmanade sportbilar i dragrace och vilken enorm prestanda elbilen hade. Nu kommer modell två i produktoffensiven från den koreanska tillverkaren och nu är strålkastarljuset istället inriktat mot storlek, rymd och klass.
Nya EV9 är nämligen en elbil som sällar sig till den växande skaran femmeters-suvar+.
– EV9 ger något nytt till kunder och spelar en nyckelroll i hur Kia kommer definiera sig framöver. Den ska skapa mer habegär för märket, säger Ho Sung Song, vd för företaget, vid presentationen.
Ny är den verkligen och ställd bredvid sitt mindre syskon EV6 är släktdragen ganska få. Istället för en slankare kombi/crossover är det här en mer blockformad historia. Fronten är väldigt upprätt. Strålkastare och ljus ser helt annorlunda ut. Intressant, inte minst eftersom man även lagt in lysdioder som lyser igenom lacken vid sidan om själva lyktorna.
Designern Karim Habib beskriver bilen och fronten som ett sätt att sätta teknik i första rummet och att det hela ser modernt men ändå kapabelt och robust ut.
Inuti bilen är det även där stor skillnad mot EV6. Trots att båda bilarna bygger på samma grundplattform har man valt helt andra lösningar för det mesta. Ett tydligt exempel på det är att växelväljaren hoppat upp på rattstången och att den innovativa ”flexi-touch-panelen” skrotats. Istället för den senare har man separerat klimatstyrning från media/navigation och lagt det ena som knappar ”i” instrumentbrädan.
Relax-säten och kaptensstolar
Det är ju en stor bil som mäter 5 010mm på längden och hjulbasen på 3 100 mm innebär att det finns en hel del utrymme mellan axlarna. Så pass att man klämt in tre sätesrader.
På rad två kan man antingen få dubbla kaptensstolar som kan roteras 180 grader. Vilket innebär att de där bak kan spela ett sällskapsspel medan man laddar, för bilen måste stå still för att stolarna ska kunna vara bakåtriktade.
Vill man inte ha detta går det att få relax-säten istället för kaptensstolar på andraraden. Alltså stolar man kan fälla rejält. Konfiguration tre är att ha en standardsoffa – och detta lär vara det vanligaste alternativet. Oavsett hur mittenraden ser ut är det två säten längst bak.
Ett litet frågetecken är att trots sin tilltagna hjulbas har EV9 inte bakhjulsstyrning. Det här erbjuds allt oftare på större fordon och gör stora åbäken mer lättmanövrerade i garage och där det är trängre.
MER OM KIA
Exakt hur mycket det går att lasta i bilen har Kia inte avslöjat, dock är tillverkaren tydlig med att det ska gå att dra 2 500 kg i varje fall.
Kian får en frunk på 50 liter, som dessutom går att öppna via nyckeln eller telefonen. Det senare är man inte bortskämd med.
Tekniskt är det E-GMP-plattformen som ligger till grund för den stora bilen. Drivlinan består av en eller två elmotorer, där man i Sverige enbart valt att ta in versioner med det senare. Där uppges systemeffekten ligga på 283 kW eller motsvarande 385 hästkrafter.
Dock erbjuds EV9 i tre utföranden: Action, Advance och GT Line där de båda första har 600 Nm och den senare har 700 Nm i vridmoment. Det innebär att om man trycker plattan i mattan tar Action/Advance sprinten 0-100 km/h på sex sekunder, men i GT Line når man 100 km/h redan efter 5,3 sekunder. Tycker man detta är för trött avslöjade Kiachefen att det 2025 även ska komma en fullfjädrad GT-modell med närmare 600 hästkrafter.
När det gäller batterier, räckvidd och laddning är det återigen begränsat för oss svenskar. Man har helt sonika valt att här i Sverige enbart erbjuda det stora batteriet om 99,8 kWh. I kombination med vanlig bakhjulsdrift ska det räcka till 541 km, men eftersom vi inte får det alternativet är den officiella siffran ”över 500 km”.
Laddning sker antingen till 11 kW via laddbox eller upp till 239 kW för snabbladdning.
Precis som övriga av Kia/Hyundai-gruppens elbilar har den nya suven V2L-funktionalitet där man kan plocka ut lite över 3 kW via ladduthaget. Men V2H/V2G är i faggorna och så fort det börjar komma ut på marknaden är man redo. Där återstår det att se när i tiden det kan ske, här är det elnätsägare och regleringar som styr.


Vad kostar Kia EV9?
Men även om EV9 nu officiellt presenterats är det en hel del detaljer som Kia ännu inte avslöjat. Som hur man ska göra med digitala funktioner och pris. När det kommer till det senare valde man att vara lite hemlig.
– Priset är för tidigt att avslöja, vi övervakar marknaden och kommer återkomma med det, säger Ho Sung Song.
EV9 är i varje fall planerad att landa på den svenska marknaden mot slutet av året och då ska även de första kundbilarna börja levereras.
Lite udda är det att Kia EV9 lanseras som en flaggskeppsmodell och teknisk spjutspets – men initialt kommer svenska kunder snuvas på en hel del av tekniken. Som den flashiga grillen, kamerabackspeglar och inte minst lidar.
På grund av att svenska regleringar släpar har Kia valt att inte peta in de kostsamma sensorerna, ett drag som bland annat Xpeng även gjort, för att hålla nere priserna. Det innebär dock att när reglerna väl är på plats – så går de lidar-lösa bilarna miste om alla assistanssystem som lutar sig mot dessa.
Läs mer från Ny Teknik
-
Experten förklarar: Tio saker som gör EX30 till en Volvo
-
”Snabbast, billigast – och minst svenska Volvon hittills”
-
Nya Volvo EX30 presenterad – här är prislappen på minicrossovern
-
Tesla slog Porsche – är återigen ”kingen i ringen”
-
Ny motgång för Easee: Domstolen nobbar laddboxföretaget – igen
-
Provkörning: Xpeng P7 – ”Positivt överraskad”
-
Nu lanseras 7-sitsiga Volkswagen ID Buzz
-
Utmanarens ”folkelbil” kostar nu 150 000 kr mindre än VW ID3
-
Klockan tickar för Easee – fler länder har säljstoppat laddboxen
-
Tobii om nya satsningen: Ett måste för att behålla positionen i framtiden