ELBILAR

MG lanserar ny version av ”folkelbilen” – blåser brallorna av ID3

MG4 Luxury
MG4 Luxury

Sugen på en rivig elbil som inte kostar skjortan? Då kanske MG blir det du ska snegla lite extra på då siffrorna för den kommande prestandaversion av MG4 avslöjats.

För några veckor sedan lanserade MG en instegsmodell av MG4 som mycket väl kan kallas en ”folkelbil”. Nu kommer syskonet i andra änden av spektrumet som i sommar ska ge lite krydda i modellpaletten. Det rapporterar brittiska Autocar.

Den nya prestandamodellen får enligt uppgifter till tidningen ny elmotor som ger runt 315 kW eller motsvarande 430 hästkrafter och 600 Nm. Om det stämmer innebär det alltså siffror som mer än dubblerar det nuvarande toppmodellen ”Luxury” kan visa upp.

Det nya flaggskeppet kallat ”Xpower” ska klara av att accelerera 0-100 km/h på 3,8 sekunder. Alltså en sprinttid som ligger i paritet med vad de vassaste GTI-bilarna med förbränningsmotorer klarat av. Det ger även MG:n samma prestanda som Geely-kusinerna Smart#1, Zeekr X och Volvo EX30 har. 

Samma batteripack

Batteriet i Xpower använder samma 62 kWh batteripack som Luxury men i och med drivlineförändringarna kapas räckvidden ned från 435 km till 385 km. Snabbladdningseffekten och tiden det tar att ladda batteriet är dock detsamma. 

När det kommer till design så är det fortfarande inte helt klart vad vi kan förvänta oss. På hemmamarknaden kallas modellen för Mulan och där har den bland annat en grön speciallack samt att den är sänkt och skärmbräddad.

En intressant uppgift är att priset på bilen uppges till 36 495 pund. Direkt översatt till svenska kronor skulle det motsvara 498 000 kronor – alltså knappt 10 000 mer än vad en instegsmodell av VW ID3 går loss på.

Fullständiga detaljer kring bilen får vi i mitten av juli då den årliga bilfesten Goodwood Festival of Speed genomförs.