Elbilar

Byton bekräftar – jätteskärmen blir verklighet

Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton
Foto: Byton

När kinesiska Byton visade upp sitt elbilskoncept i fjol var det mycket som var futuristiskt. Bland annat en enorm skärm. Nu har tillverkaren visat produktionsbilen – och bekräftar att skärmen blir verklighet.

Publicerad

Det var under teknikmässan Consumer Electronics i Las Vegas som Byton i fjol visade upp sin version av hur en modern elbil skulle se ut. Och modellen hade onekligen en hel del uppseendeväckande punkter.

När det kom till drivlina var det dubbla elmotorer som gav 450 hästkrafter, ett 95 kWh batteripack vilket skulle ge en räckvidd på 520 km (NEDC) och gå att snabbladda 0-80 procent på under en halvtimme. Kunde man tänka sig en lite enklare version fanns det ett alternativ med enkel motor, 71 kWh batterier och 400 km räckvidd.

Men en av de stora wow-faktorerna var att tillverkaren petat ner en 49 tum bred och 9,8 tum hög skärm i bilen. Och helt plötsligt framstod Teslas jätteskärmar som små. Kul grej tyckte många – och avfärdade det som en slags gimmick som aldrig skulle klara sig hela vägen till produktion. Vad fel de hade.

Nu har Byton släppt de första bilderna på produktionsversionen av suven M-Byte – och där är skärmen kvar. Att den blir verklighet bekräftade sedan företaget i samband med invigningen av sin designstudio i Shanghai i slutet av förra veckan.

Man kan fråga sig hur stort behovet av jätteskärmen är, men Byton tänker sig en framtid där stor del av tiden i bilen inte kommer kräva att föraren är fastlåst vid körningen.

Byton har kommit långt i utvecklingen

Och som om inte den skulle räcka har tillverkaren även satt in två skärmar till, en i armstödet/mittkonsolen och en i ratten. 

Det är via rattskärmen som föraren kan styra vad som händer på panoramaskärmen. Därtill utlovas det även att systemet ska klara gå att styra med gester och genom röstkommandon.

På skärmen som sticker ut från armstödet styrs klimatanläggningen och sätena – men det ska även gå att och styra musiken där.

De som vill avfärda Byton som ytterligare en övervärderad kinesisk elbils-startup tänk om. Tillverkaren har kommit långt i utvecklingen, genomfört mängder av testkörningar i olika miljöer och dessutom fått in rejäla investerare. Inte minst Tencent som även äger en del av Tesla.

Det som fortfarande är oprövat är dock produktionen. Företaget håller på att sätta upp sin produktionsanläggning, men att få den att gå som en klocka kommer att vara en utmaning.

Byton har sagt att bilen kommer lanseras i Kina 2020 med en prislapp på motsvarande 425 000 kronor. Därefter ska M-Byte komma till USA och Europa. Vilken tidsram det kan handla om är inte helt klart.

Ny Teknik har sökt företaget för att få detta förtydligat men ännu inte fått svar.