TECH

Google betalar 700 miljoner dollar  – ”Seger för Android-användare”

Google tillåter större konkurrens. Arkivbild.

Google har gått med på att betala 700 miljoner dollar, motsvarande ungefär sju miljarder svenska kronor, och göra flera andra eftergifter för att kväva anklagelser om otillbörligt marknadsmonopol i sin Android-appbutik.

Publicerad Uppdaterad

Tillverkare av appar för Android kommer också att få större möjlighet att erbjuda alternativa betalningsmetoder i stället för att transaktionerna automatiskt går via Googles Play Store.

Delstatsåklagaren Brian Schwalb kallar uppgörelsen, som görs med delstatsmyndigheter i USA, för en seger för miljontals människor som använder Android.

– Googles konkurrenshämmande metoder har alldeles för länge berövat Android-användare valmöjligheter och tvingat dem att betala för höga priser.

Bakslaget för Google offentliggörs efter det att Epic Games – som ligger bakom det storsäljande spelet Fortnite – i förra veckan vann ett uppmärksammat och kanske ännu viktigare mål mot sökgiganten. Epic fick rätt i att Google satt upp olagliga spärrar för andra företag i betalningsrutinerna för Android-appar.

Vilka förändringar detta innebär för konsumenten återstår att se. Dels ska Google överklaga. Dels ska domaren James Donato spalta upp mer i detalj vad Google måste göra för att uppfylla de nya kraven de förlorade målen ställer. Det återstår även för Donato att godkänna dealen med delstaterna.

Nästa år står Google inför ett ännu större juridiskt hot, i ett fall som riktar sig mot den monopolliknande ställningen för företagets sökmotor. Den är nav för ett digitalt annonsimperium med över 200 miljarder dollar (drygt 2 biljoner kronor) i årlig försäljning.