Opinion

”Vården har kidnappat lean”

DEBATT. De har inte fattat vem kunden är. Vi blir kallsvettiga och arga över att respektlösa beslut i vården kallas för lean, skriver Per Ola Post och Torgny Veibäck, båda med erfarenhet av lean produktion i industrin.

Journalisten Maciej Zaremba har i Dagens Nyheter skrivit en upprörande beskrivning av läget i den svenska vården. Hans artiklar är upprörande för att de är sanna. Han beskriver ett målstyrningssystem som ger poäng för varje vårdfall och ger helt sjuka resultat.

Men att detta framställs som ”Lean i vården” är i våra ögon en orimlighet. Vi känner inte igen vårt lean. För oss, som jobbar inom industrin, är lean något bra, positivt, effektivt, snällt, inte något dåligt, negativt, korkat och elakt. Lean utgör istället alternativet till den typ av målstyrning som beskrivs i DNs artiklar.

Ursprunget till lean är den samling av produktionsfilosofier som användes i Toyotas bilfabriker. När Toyota och andra japanska bilfabrikanter etablerade fabriker i USA på 1970- och 1980-talen förvånades många över att man lyckades producera effektivare, till bättre kvalitet och faktiskt med nöjdare medarbetare.

Lean har aldrig varit ett slutmål i sig, utan ett sätt att nå slutmålet, vad det än må vara. Lean är egentligen en metod för ledarskap och för att därmed i slutändan kunna växa långsiktigt. Kort genomloppstid är bra för kunden och kostnadseffektivt.

I en DN-artikel nämns ett exempel på hur man i vården lyckades reducera väntetid från undersökning till provsvar vid bröstcancerundersökning: ”Om en kvinna i Malmö år 2008 kände en knöl i bröstet kunde hon stiga in på One-stop Breast Clinic och få besked samma kväll. Det tar inte längre tid än två timmar att upptäcka bröstcancer eller befria patienten från ångest.”

Detta exempel används i prologen i en av de just nu mest lästa Leanböckerna ”Vad är Lean” av Niklas Modig och Pär Åhlström, för att belysa hur kraftfullt lean är. Lean betonar nämligen genomloppstiden.

Tyvärr fortsätter artikeln i DN så här: ”Resan blev kort. Redan år 2009 stängdes mottagningen, trots personalens protester. Region Skåne ville ha högre kostnadseffektivitet.”

Detta gör oss kallsvettiga och arga. Tillvägagångssättet visar att man fullständigt har missuppfattat allt.

Man saknar respekt för den enskilda människan, både för personal och vårdsökande. Man är kortsiktig, och fokuserar på verktyg och metoder istället för helhet. Man begriper tydligen inte vad som är värde för kunden.

Eller, hemska tanke, har man inte begripit vem som är kund? Kunden kanske är vårdgivaren själv och leverantören kanske är samhället som skickar in pengar och patienter?

Per Ola Post, Leanexpert på Assist.nu, med bakgrund på Scania och Toyota.

Torgny Veibäck, medgrundare till Assist.nu och mångårig konsult inom produktionsutveckling och verksamhetsstyrning.

OUIZ: Hur slimmad är du? Testa kunskaperna här.