Opinion

”Potentialen är enorm – Sverige kan spara miljarder under kommande energikriser”

Veronica Koutny Sochman, vd för branschföreningen Swedisol. Foto: Swedisol

DEBATT. Energianvändningen i flerbostadshus minskade med 10 procent mellan 2016 och 2020. Men potentialen för energieffektivisering är mycket större än så – kommunpolitiker och privata fastighetsägare har ett ansvar, skriver Veronica Koutny Sochman, vd för Swedisol.

Vinterns höga elpriser och kriget i Ukraina har intensifierat debatten om Sveriges och EU:s energiförsörjning. Men debatten handlar nästan uteslutande om behovet ny energiproduktion. Detta trots att energieffektivisering ofta är det billigaste och snabbaste sättet att både minska de egna energikostnaderna och att frigöra energiresurser till annan användning.

I Sverige har vi länge varit bortskämda med låga energipriser och ett energisystem med låg klimatpåverkan. Många fastighetsägare har saknat tillräckliga incitament att hålla nere bostädernas energianvändning. Den inställningen håller inte längre. Alla energiresurser måste användas så effektivt som möjligt om vi ska möta klimatkrisen och stärka Europas försörjningstrygghet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här