Opinion

”Orimligt att höja elpriset för Skåne”

Johan Öhnell Foto: Ulrich Schulte
Johan Öhnell Foto: Ulrich Schulte

DEBATT. Norrlänningar får billigare el och Skåningarna får betala mer. Det blir konsekvensen av den nya indelningen i fyra olika prisområden som införs första november. ”Svenska Kraftnät måste agera nu mot att två miljoner elkonsumeter i södra Sverige får betala över en miljard kronor mer för sin el än tidigare”, skriver Johan Öhnell, vd Telge Energi.

Sommaren närmar sig sitt slut och i november delar Svenska Kraftnät in Sverige i fyra elområden. Enligt den nya reformen ska svenskarna inte längre betala samma elpris. Och det är främst elkunder som bor i södra Sverige (kallat elområde fyra) som kommer att prisdiskrimineras. Elområde fyra berör alla som bor söder om en linje som sträcker sig från Varberg i väst till Oskarshamn i öst. I området bor det två miljoner människor som kommer få ännu högre elräkningar nästa vinter.

För att hantera de nya elområdena har elbörsen tagit fram så kallade CFD-kontrakt (Contract for Difference). Marknaden har redan satt ett pris på 5 öre mer per kilowattimme för el som tas ut i Malmö istället för i Stockholm den kommande vintern. Totalt kommer elkonsumenter i södra Sverige att betala över en miljard kronor mer för sin el än tidigare. Det motsvarar drygt 1 000 kr/år för en elvärmd villa. Och får vi en upprepning av årets vinter kan extrakostnaden bli så hög som 10 öre per kilowattimme.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här