Opinion

”Ny rysk gasledning – onödig och farlig”

DEBATT. Att bygga fast sig i ett ökat beroende av rysk gas går stick i stäv mot EU:s klimat- och energipolitik, skriver Europaparlamentariker Linnéa Engström (MP).

Det statliga ryska Gazproms gasledning mellan Ryssland och Tyskland i Östersjön, Nord Stream 2, är ett helt onödigt om inte ett direkt farligt projekt. Den första ledningens kapacitet är i dagens läge långt ifrån uppfylld. Nord Stream 2 skulle dubbla kapaciteten till 100 miljarder kubikmeter vilket motsvarar hela EU:s import av gas från Ryssland. Det ligger helt klart storpolitiska intressen bakom bygget.

Nord Stream 2 är oerhört viktigt som ett kostnadseffektivt strategiskt vapen i händerna på Putin, både mot gamla transitländer för gas och mot EU. I princip skulle Ryssland kunna lägga ner alla andra ledningar som går till EU genom länder som Polen, Belarus, Ukraina, Slovakien och Tjeckien. All gas skulle sedan slussas genom Tyskland. Det är lätt att föreställa sig hur Putin kan använda sig av ett sådant scenario. Och det är också lätt att föreställa sig att vi bygger in oss i ett ökat beroende av rysk gas vilket går stick i stäv mot hela EU:s klimat- och energipolitik.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här