Opinion

”Nu ska vi göra nyttigheter av forskningen”

Charlotte Brogren. Foto: Vinnova

DEBATT. När de flesta andra länder i Europa tvingas dra ner på FoU så satsar Sverige. Vinnova har fått ökade resurser för att kunna hjälpa forskning till nyttigheter och koppla samman näringsliv, akademi och offentlig sektor, skriver Charlotte Brogren.

Sverige har ett innovativt och kunskapsintensivt näringsliv. Vi har forskning av hög kvalitet och ligger långt framme när det gäller innovationer. Trots det utnyttjar vi inte vår innovationspotential tillräckligt. Det tar regeringen fasta på i forsknings- och innovationspropositionen genom att göra betydande investeringar, prioriteringar och långsiktiga satsningar för att forskning ska komma samhället till nytta. Satsningarna har samhällsutmaningar som drivkraft för innovation och tillväxt.

Sverige behöver bli bäst i världen inom ett antal områden för att behålla och attrahera forskningsinvesteringar och stärka näringslivets internationella konkurrenskraft. Regeringens satsningar förbättrar därför inte bara Sveriges konkurrenssituation nu när många andra länder i Europa och andra delar av världen tvingas dra ned på anslaget till forskning och innovation utan ger oss även en chans att hålla jämna steg med nya tillväxtländer som snabbt ökar sina investeringar när det gäller forskning och innovation.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här