Opinion

”El-styckningen slår orättvist”

DEBATT. Om drygt ett år delas Sverige in i fyra så kallade elområden. Det är en genomgripande förändring som har stor betydelse för Sydsveriges industri och dess konkurrenskraft. Därför är det allvarligt att inget görs för att motverka de negativa konsekvenser som beslutet om elområden har för Sydsverige, skriver Svenskt Näringsliv.

Bakgrunden till förändringen är ett beslut om EU-anpassning fattat av statliga Svenska Kraftnät som ansvarar för det svenska stamnätet. Idag är Sverige ett elområde med ett gemensamt elpris oberoende av var i landet elen konsumeras. Nu blir det alltså i stället fyra områden, där gränserna mellan de nya elområdena går där elnäten behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige.

Genom uppdelningen i fyra elområden kommer svenska elkunder – både företag och privatkunder – att få olika elpriser beroende på var i landet elen används. Med all sannolikhet kommer elen att bli dyrare i södra Sverige, där konsumtionen är stor men produktionen liten, samtidigt som den kan förväntas bli billigare i norra Sverige där förhållandet är det motsatta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här