Opinion

”Avveckla kolkraften – inte kärnkraften”

Camilla Brodin (kd), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson och ledamot i Näringsutskottet. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT, Lennart Molin & Lars Pehrson / SvD / TT
Camilla Brodin (kd), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson och ledamot i Näringsutskottet. Foto: Lennart Molin

DEBATT. Ompröva beslutet att stänga Ringhals 1 och 2. Våra grannländer Tyskland, Polen, Danmark och Finland har kolkraft motsvarande åttio kärnkraftsreaktorer. Det är kolkraften som måste avvecklas – för klimatets skull, skriver Camilla Brodin (kd).

Sverige ska klara av klimatmålen, det är vi många som är överens om. Men för att klara målen behöver beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 omprövas. Dessa två reaktorer bidrar till att minska klimatutsläppen motsvarande alla svenska personbilar. Vi kommer också behöva bygga ny kärnkraft om vi ska klara klimatlagens krav att senast 2045 ha nollutsläpp av växthusgaser.

Sedan Vattenfall beslutade om att stänga Ringhals 1 och 2 har fyra saker hänt. Effektskatten har genom energiöverenskommelsen avskaffats helt, kostnaden att släppa ut koldioxid har mer än fördubblats bara i år, Parisavtalet har skrivits på och Sverige har fått en klimatlag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här