Opinion

”Effektbalansen kan inte viftas bort”

Foto: Alamy

SLUTREPLIK. Det finns ingen trovärdig plan som visar hur det skulle gå till att bygga om kraftsystemet till så kallade ”smarta” elnät, med produktionsstyrd efterfrågan. Inte heller vad det skulle kosta, eller om det ens är möjligt, skriver Lars Wiegert.

Företrädare för vindkraft fortsätter med sina partsinlagor. Kravet på momentan effektbalans viftar de bort som ett ”intuitivt och felaktivt påstående”. De kommer med nya ”bevis” för att det går bra om man tvingar oss att bara använda el när den råkar finnas tillgänglig och se till att priset ska bli så högt att vi inte får råd att använda el.

Här är en rapport som visar att det är omöjligt i Sverige att ersätta kärnkraft med vind och sol, utan hjälp av kraftslag som ger CO2-utsläpp: F Wagner, E. Rachlew: ”Study on a hypotetical replacement of nuclear electricity by wind power in Sweden” (publicerad i The European Physical Journal 2016).

I rapporten slås fast att vattenkraftens reglerförmåga inte skulle klara fluktuationerna i inmatad effekt från vind och sol. Rapporten ifrågasätter nyttan med att ersätta ett styrbart och klimatneutralt kraftsystem med slumpmässiga kraftslag som äventyrar stabiliteten i en i dag väl fungerande infrastruktur och ökar CO2-utsläppen.

Man kan också ifrågasätta satsningen på ombyggnad av kraftsystemet till så kallade ”smarta” elnät, med övergång från efterfrågestyrd produktion till produktionsstyrd efterfrågan. Det finns ingen trovärdig plan som visar hur det skulle gå till, vad det skulle kosta, eller om det ens är möjligt. Klart är att det är oerhört mycket pengar, som rimligen ska belasta vind- och solbranschen, som ju kräver detta omvälvande teknikskifte.

World Energy Council ger Sveriges energisystem världens högsta betyg med avseende på hållbarhet. Det finns ingen anledning att ändra på det.

Lars Wiegert