Världens första flytande vindkraftpark byggs

2017-07-25 13:51  
De fem flytande vindkraftverken placeras på en fyra kvadratkilometer stor yta. Foto: Statoil

Statoil har tagit det slutgiltiga beslutet att bygga världens första flytande vindkraftpark 25 kilometer utanför Peterhead i Skottland.

Syftet med de flytande vindkraftverken är att kunna placera dem i vatten som är för djupa för bottenplacerade verk. De fem turbinerna på 6 MW stycket kommer att befinna sig över djup på mellan 90 och 120 meter, 25 kilometer utanför Peterhead, Aberdeenshire i norra Skottland.

Det norska olje- och gasbolaget Statoil meddelar nu på sin blogg att de slutgiltiga investeringsbesluten har fattats. Total kostnad blir omkring 2 miljarders norska kronor, vilket innebär en sänkning av priset per MW med 60–70 procent jämfört med prototypverket som testats utanför den norska ön Karmøy.

”Statoil är stolta över att utveckla världens första flytande vindkraftpark. Vårt mål med pilotparken Hywind är att visa möjligheten för framtida kommersiella, flytande vindkraftparker", säger Irene Rummelhoff, chef för nya energilösningar på Statoil.

Vindkraftverken blir 178 meter höga ovan vattenytan, inklusive bladen. Under ytan stabiliseras verken av en 80 meter djup, vasformad och förseglad konstruktion fylld med järn i botten, som förankras med linor till havsbotten. Konstruktionen möjliggör installation på ett vattenddjup ned till cirka 1 000 meter. Kablar för in den producerade elektriciteten till land. De fem verken i beräknas kunna förse 20 000 hushåll med el.

Elproduktionen väntas starta under 2017.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer