TECH

Här är Quest 3: Metas nya tunna vr-headset

Meta Quest 2 (till vänster) och Meta Quest 3.
Meta Quest 2 (till vänster) och Meta Quest 3.

Bara dagar före Apples förmodade lansering av ett headset har Meta presenterat nya vr-hjälmen Meta Quest 3.

Publicerad

Att kalla den hjälm är emellertid en aning missvisande. Det här är en tunn enhet, med en ”40 procent smalare optisk profil” jämfört med Quest 2.

Liksom sin föregångare marknadsförs Quest 3 som en underhållningspryl för konsumentmarknaden. På Metas webbsida för enheten står att den kommer att kosta 6790 kronor. Priset gäller en version med lagring på 128 GB, men det ska dessutom släpps en version med mer lagring till ett högre pris. Samtidigt kommer priset på Quest 2 att sänkas med start 4 juni.

På fronten sitter tre väl synliga sensormoduler som bland annat består av fyra kameror, varav två är fullfärgskameror. Sensormodulen i mitten härbärgerar en djupsensor.

De nya kontrollerna
De nya kontrollerna

Vad det här bland annat innebär är ett tydligare fokus på mixed reality, där genomströmningskamerorna låter användaren se en kombination av den verkliga omgivningen och virtuella objekt. Just detta är sannolikt något även Apple kommer att göra ett stort nummer av - men med ett headset som sägs kosta omkring fem gånger mer än Meta Quest 3.

Under skalet sitter ”nästa generations” Snapdragon-chip från Qualcomm men Meta har än så länge inte sagt exakt vilken systemkrets det rör sig om. Bara att den ska ge dubbelt så bra grafikprestanda.

Även kontrollerna har uppdaterats. Quest 3 klarar sig utan de ringformade delar som tidigare assisterade med positionsspårning.

Meta Quest 3 släpps i höst.