TECH

Varjos nya värstingheadset är här – ”imitation av det mänskliga ögat”

augmented reality, ar, vr, virtual reality
Varjos nya mixed reality-headset XR-4 har stöd för blickorienterad autofokus.

Virtuella objekt omöjliga att skilja från verkligheten? För över 110 000 kronor kan du testa själv. Det går åtminstone att slå fast att prestandan i finska Varjos nya mixed reality-headset är iögonfallande.

Publicerad Uppdaterad

Varjo gör inte headset för vanliga dödliga. Företaget har karvat ut en nisch där endast det bästa är gott nog. Nu har företaget lanserat XR-4 som enligt marknadsföringen ger så god kvalitet att resultatet inte går att skilja från verkligheten. 

Även om det nog är att skruva upp förväntningarna lite för högt så kan man inte förneka att specifikationerna är mäktiga. Framför ögonen sitter två 4k-miniledskärmar. Jämfört med Varjos tidigare headset är synfältet 50 procent större (120° x 105°) och ljusstyrkan är den dubbla (200 nits). Det har två 20-megapixelkameror för genomströmning (passthrough – där användaren kan se sin omgivning genom headsetet) och lidar med åtta gånger högre upplösning än föregångaren XR-3. 

augmented reality, ar, vr, virtual reality
Varjos headset XR-4 släpps i olika versioner.

Det kräver dessutom Nvidias RTX Ada Generation-gpu:er och är integrerat med Nvidias Omniverse-plattform. Om det innebär att Varjos nya värsting har stöd för raytracing? Japp, det gör det. 

Vidare har XR-4 sensorer som har koll på omgivningsljus. Med sådana kan virtuella objekt ljussättas så att de matchar den verkliga omgivningen. 

Blickorienterad autofokus

XR-4 börjar på omkring 45 000 kronor. Men det är bara den mer än dubbelt så dyra varianten som har blickorienterad autofokus som enligt Varjo ger ”en imitation av det mänskliga ögat”. Företaget uppger att det är första gången blickorienterad autofokus i mixed reality-passthrough finns på marknaden. 

I ett pressmeddelande säger Jeremy Offers, global designchef på Volvo Cars, att XR-4 ger upplevelser med inlevelse som inget annat headset kan leverera (Volvo har investerat i Varjo via Volvo Cars Tech Fund). 

— Vi rör oss mot en framtid där virtuellt och fysiskt prototyparbete konvergerar, säger Offers. 

Enligt Varjo använder över 25 procent av alla Fortune 100-bolag företagets teknik för att bland annat träna astronauter, minska produktionstiden inom fordonsindustrin och för att ge 3d-visualiseringar åt designer och arkitekter.