TECH

Techvärlden i chock efter att Open AI petat Altman – han blir ny chef

En man framför en blå vägg
Det har stormat kring Open AI och Sam Altman som fick lämna vd-rollen i helgen.

Han har beskrivits som techvärldens superstjärna. De senaste veckorna har han synts tillsammans med både regeringschefer och höga techchefer. På fredagskvällen fick Open AI:s vd Sam Altman sparken – och techvärlden är i chock.
Och det blir ingen comeback på vd-posten i techjätten.

Publicerad Uppdaterad

Beskedet beskrivs på olika tech- och nyhetssajter som helt oväntat.

Techcrunch.com toppar sin sajt med rubriken "WTF is going on at Open AI?". De benämner beskedet som "den mest oväntade technyheten i år" och frågar sig vad som händer på "världens mest hajpade företag".

De spekulerar vad som kan ligga bakom styrelsens besked att han inte varit "konsekvent uppriktig i sin kommunikation" och nämner att det skulle kunna handla om att Altman inte informerat styrelsen tillräckligt i samband med en större affär, eller att han kanske gått bakom storinvesteraren Microsofts rygg.

Styrelsen har inte velat kommentera ytterligare.

Altman själv har också kommenterat sin avgång på X. "Jag älskade min tid på på Open AI, det var omvälvande för mig personligen, och förhoppningsvis också lite grann för världen. Kommer att ha mer att säga om vad som händer framöver senare".

Ingen comeback för Altman

Företaget Open AI:s investerare vill att styrelsen ska återkalla fredagens överraskande beslut att avskeda vd:n och medgrundaren Sam Altman. Det uppger personer med insyn i ärendet för Bloomberg.

Trots det blir det ingen comeback på vd-posten i techjätten Open AI för Sam Altman. Altman sparkades före helgen av styrelsen och nu har den beslutat att Emmett Shear, tidigare vd på streamingplattformen Twitch, ska ta över chefsrollen.

Det uppger källor för nyhetsbyrån Bloomberg.

Det har stormat rejält i Silicon Valley sedan Open AI:s styrelse sparkade Altman i fredags. Teknikchefen Mira Murati tillsattes därefter som tillförordnad vd, men hon ska enligt uppgifter ha arbetat för att få tillbaka Altman.

Emmett Shear, bild från 2018.
Emmett Shear, bild från 2018.

Orsaken bakom Altmans sorti ska enligt uppgifter i amerikanska medier vara en oenighet i synen på farorna med artificiell intelligens. Styrelsen ska ha ansett att Altman har tonat ned riskerna kopplat till utvecklingen av AI.

I helgen kom även uppgifter om att it-jätten Microsoft, som har investerat stort i Open AI, har satt press på styrelsen om att återinstallera Altman som vd.

Ansträngningar som alltså tycks ha varit förgäves nu när Emmett Shear tillträder på posten. Sheer uppges tillhöra en mer skeptisk AI-falang i Silicon Valley, enligt Bloomberg.

FAKTA

Sam Altman

Sam Altman, beskriven av sin egen AI-robot Chat GPT:

Sam Altman är en entreprenör och investerare, född 22 april 1985 i St Louis, Missouri.

Som 19-åring var han med och grundade det platsbaserade sociala nätverket Loopt.

Altman blev 2014 vd för företaget Y Combinator, en välkänd startup-accelerator.

År 2019 blev han medordförande för Open AI, ett forskningslaboratorium för artificiell intelligens.

Altman är känd för sin inflytelserika roll inom techindustrin och sina bidrag till startup-ekosystemet.