TECH

Arbetet med GPT-5 har börjat – ”Kan inte säga vad den kommer att klara”

In this photo illustration, a silhouetted woman holds a smartphone with the OpenAI logo displayed on the screen. (Photo by )
Open AI är företaget bakom Chat GPT.

GPT-5 är under utveckling. Det har Open AI:s vd Sam Altman till slut bekräftat, i en intervju med Financial Times.

Publicerad

Från lanseringen av GPT-4 tidigare i år och fram till nu har Open AI inte velat säga något om dess efterföljare. I april sa Sam Altman att företaget inte börjat träna någon ny modell. I intervjun med Financial Times bekräftar Sam Altman att företaget nu ”arbetar med GPT-5”. 

Historiskt sett har GPT-modellernas parametrar ökat med ungefär en storleksordning per numrerad version. GPT-4 ryktas ha omkring 1,8 biljoner parametrar. GPT-3 har omkring 175 miljarder parametrar och GPT-2 15 miljarder. Och än så länge har språkmodellernas förmågor ökat dramatiskt vid varje uppskalning. 

GPT-5 kommer således att kräva mer träningsdata. Utöver öppna data har Open AI vänt sig till företag med hopp om att de vill dela med sig av massiva datamängder som inte finns publikt. 

”Kul gissningslek”

Sam Altman törs inte svara på vilka förmågor GPT-5 kan tänkas få. 

– Innan vi börjar träna den modellen så är det som en kul gissningslek för oss. Men vi försöker bli bättre på att gissa eftersom jag tror att det ur ett säkerhetsperspektiv är viktigt för oss att förutsäga vad den är kapabel till. Men jag kan inte säga exakt vad den kommer att klara som GPT-4 inte gör, säger Sam Altman till Financial Times. 

Open AI uppgav nyligen att de har 100 miljoner användare varje vecka. Den siffran är förmodligen i underkant efter lanseringen av GPT-4 Turbo i samband med Open AI:s utvecklarkonferens i början av november. En vecka efter att företaget släppt uppgraderingen tvingades man tillfälligt pausa nyregistreringar av Chat GPT-användare. Den höga trafiken har gjort chattboten instabil, med frekventa felmeddelanden och tidvisa avbrott. 

Tidigare i år investerade Microsoft 10 miljarder dollar i Open AI. Då värderades det San Francisco-baserade företaget till 29 miljarder dollar. Men Sam Altman hoppas att såväl Microsoft som andra investerare ska skjuta till nytt kapital till en ny värdering på 86 miljarder dollar. Financial Times noterar att det skulle innebära att Open AI i så fall blir ett av de högst värderade privata bolagen i världen. 

Pengarna kommer i vilket fall att behövas. Intäkterna har visserligen ökat från relativt blygsamma 28 miljoner dollar 2022 till astronomiska 1,3 miljarder dollar i år – men företaget gör ändå förlust. Det är mycket dyrt att träna modeller och att tillhandahålla Chat GPT. 

Siktar på agi

Open AI:s mål är att utveckla artificiell generell intelligens som ska hjälpa oss ta itu med våra största utmaningar. 

– Isaac Newton gjorde rätt i att under en lång period ta sig an läroböcker, tala med professorer och öva på problem. Det är vad våra nuvarande ai-modeller gör, säger Sam Altman till Financial Times. 

Men Newton, konstaterar Altman, försåg sedan mänskligheten med ny kunskap. Nu hoppas han att artificiell intelligens ska hjälpa oss med det.