TECH

Spotify levererar vinst – och har fler användare än väntat

Daniel Ek
Strömningstjänsten Spotify, med grundaren och vd:n Daniel Ek, rapportrar kvartalssiffror. Arkivbild

Strömningstjänsten Spotify klår förväntningarna och redovisar en rörelsevinst på 32 miljoner euro för tredje kvartalet. Det summerades även ihop fler Spotify-användare än väntat under kvartalet.

Publicerad

Kvartalsrapporten kryddas även med en prognos för fjärde kvartalet, där Spotify säger sig räkna med 601 miljoner månatliga aktiva användare och ett intäktslyft till 3,7 miljarder euro.

Antalet premiumabonnenter beräknas öka till 235 miljoner användare.

Även detta kvartal antas gå plus för streamingtjänsten, med huvudkontor i Stockholm, men börsnotering på Wall Street.

För tredje kvartalet redovisar Spotify en intäktsökning på 11 procent i årstakt till 3,4 miljarder och en rörelsevinst på 32 miljoner euro.

Snittprognosen bland analytiker låg på en omsättning på 3,3 miljarder dollar och en rörelseförlust på 44,6 miljoner dollar, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Antalet månatliga aktiva användare ökade med 26 procent till 574 miljoner under tredje kvartalet. Och antalet premiumabonnenter ökade med 16 procent i årstakt till 226 miljoner.

Förväntningarna när det gäller abonnentutvecklingen låg enligt Bloomberg på ett nettotillskott på fyra miljoner premiumabonnenter under tredje kvartalet och en ökning av antalet månatliga användare med 21 miljoner till 572 miljoner.