TECH

Nekos kroppsscanning ska ge oss medicin 3.0: Vi har testat framtidens klinik

Hjalmar Nilsonne, medgrundare av Neko, blickar mot framtidens sjukvård.

Med en futuristisk klinik, kroppsscanning och miljontals datapunkter vill svenska Neko Health se till att människor förblir friska. Medan traditionell sjukvård ser på Neko med misstänksamhet står tiotusentals människor i kö för ett besök. ”Det system som råder nu är inte hållbart med tanke på den utveckling som vi ser. Det gör mig motiverad att göra något åt det”, säger medgrundaren Hjalmar Nilsonne.

Publicerad Uppdaterad

När den konkava skjutdörren börjar röra på sig står jag där i bara underkläderna. När skjutdörren väl stannat, bakom mig, är jag som omsluten av en cylinder. På väggen framför mig – den yta som dörren just täckt för – blottas mängder av kameror och lampor. Det känns lite som om en uppdaterad version av ai-systemet Hal från 2001 – ett rymdäventyr studerar mig i detalj. 

Iakttagelsen är kanske inte helt ofunnen. Efter att en sval men robotartad röst bett mig blunda (eftersom lamporna är så starka att de värmer huden) tas på mindre än en minut tusentals bilder. De sys sedan ihop till en 3d-representation av min kropp, samt analyseras av maskininlärningsalgoritmer. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här