TECH

Sparkades från Open AI – nu är Sam Altman klar för Microsoft

Sam Altman, tidigare vd för Open AI.
Sam Altman, tidigare vd för Open AI.

Det blir ingen comeback som vd på Open AI för den sparkade vd:n Sam Altman. Open AI:s styrelse har enligt flera medier i stället gett jobbet till Emmett Shear, tidigare vd på streamingplattformen Twitch. Altman plockas i stället upp av storägaren Microsoft – och får nu stöd av sina tidigare anställda.

Publicerad Uppdaterad

Helgens dramatik på högsta nivå inom techindustrin i Silicon Valley fortsätter. Bolaget Open AI, en pionjär inom artificiell intelligens (AI) skakas i sina grundvalar efter fredagens besked att medgrundaren och vd:n Sam Altman fått sparken av styrelsen.

Nära 500 anställda på Open AI har undertecknat ett brev som kräver att Altman får tillbaka sin vd-roll samt att styrelsen avgår – annars hotar de att säga upp sig och ansluta sig till Altman på Microsoft, rapporterar Wired.

Bland brevets undertecknare finns företagets forskningschef och styrelseledamot Ilya Sutskever, som tidigare har anklagats för att ha samordnat "kuppen" mot Altman.

Efter brevets offentliggörande skriver Sutskever på X att han är djupt ångerfull till sin medverkan i styrelsebeslutet: "Jag kommer att göra allt jag kan för att återförena företaget."

I läckta dokument heter det att Altman petats på grund av kommunikationsproblem med styrelsen.

Men styrelsens beslut följde också på en tid präglad av ökad splittring inom Open AI om verksamhetens inriktning. Sam Altman har bland annat fått kritik för att han varit för ivrig att omvandla bolaget – som startades som en icke-vinstdrivande organisation – till ett lönsamt bolag som tar fram nya produkter och säljer dem på marknaden.

Risker med AI

Bakgrunden är olika syn på de risker som artficiell intelligens (AI) skapar med verktyg som kan producera bilder, texter och programmera mer eller mindre på egen hand.

Den ersättare som nu verkar ta över Open AI, Emmett Shear, förespråkar en mer försiktig AI-strategi och sade så sent som i september i år att AI-utvecklingen går för fort och borde bromsas.

"Vi kan inte lära oss att bygga säker AI utan experiment och vi kan inte inte experimentera utan framsteg, men vi borde troligen inte rulla detta framåt med full fart heller", skrev Shear i ett inlägg på det sociala nätverket X.

Silicon Valley-profilen Sam Altman har enligt uppgift stora delar av Open AI-personalen bakom sig. Dessutom har han stöd från stora investerare, däribland Microsoft. Bill Gates mjukvarubjässe har satsat enorma belopp på Open AI och sitter med 49 procent av aktierna i bolaget. Men inflytandet över styrelsen i Open AI är trots det begränsat.

”Första och sista gången”

Stödet från storägarna, som även inkluderar riskkapitalbolaget Thrive Capital, räckte för att Sam Altman och ett förhandlingsteam skulle få komma till Open AI och träffa styrelsen i helgen. I ett inlägg på det sociala nätverket X efter mötet uppgav Altman att han "för första och sista gången" bar en namnskylt där han titulerades som "besökare" på Open AI:s kontor.

Altman ville förhandla fram beslut om en ny styrelse, med profilerade chefer från branschen som delar hans vision om vad Open AI ska sikta på. Men på söndagen stod det klart att han inte lyckats övertyga styrelsen att ändra sig.

Uppgifterna om att Emmett Shear, tidigare vd för streamingplattformen Twitch, nu har tagit över som tillförordnad vd på Open AI har inte bekräftats, men rapporteras av flera medier i USA. Och Open AI:s forskningschef Ilya Sutskever, som beskrivs som den som orkestrerat bolagets petning av Sam Altman, har enligt nyhetsbyrån Bloomberg meddelat de anställda att Altman inte kommer tillbaka.

Chockerad över beslutet

Enligt The Wall Street Journal var Sam Altman chockad över beslutet att ersätta honom med Emmett Shear som tillförordnad vd.

Under måndagen meddelade Microsoft-chefen Satya Nadella i ett inlägg på det sociala nätverket Linkedin att bolaget rekryterat Altman för att leda ett internt AI-projekt tillsammans med parhästen Greg Brockman, som även han lämnade Open AI förra veckan.

Nadella är samtidigt noga med att i sitt inlägg betona att Microsofts partnerskap med Open AI kommer att bestå och att man har förtroende för de produktsatsningar som planeras.

FAKTA

Lanserade Chat GPT 2022

AI-pionjären Open AI grundades som en icke-vinstdrivande organisation 2015, med målet att säkra att utvecklingen av artificiell intelligens (AI) gynnar hela mänskligheten.

För fyra år sedan, 2019, bildades bolaget Open AI, vilket gjordes för att dra in pengar till verksamheten som dock fortfarande skulle ha kvar sina mål, styrning och sättet att kontrollera verksamheten med en styrelse bestående av oberoende ledamöter utan aktier i Open AI.

Bland Open AI:s mest kända produkter finns textroboten Chat GPT, som lanserades i november 2022. Det är ett verktyg som imiterar människans tolkning och formulering av text och svarar på frågor från användaren med förklaringar.