TECH

Rödgröna profiler flyr från X till Bluesky: ”Det är vänligt och öppet”

Mediastrategen Brit Stakston kallar Bluesky för 'extremt Twitterlikt'. Arkivbild.
Mediastrategen Brit Stakston kallar Bluesky för "extremt Twitterlikt". Arkivbild.

Mängder av problem har fått användare och annonsörer att fly från X, tidigare Twitter. Bluesky är en av utmanarna. Dit har flera vänsterprofiler sökt sig för ett lugnare samtalsklimat, bland andra Vänsterpartiets tidigare ledare Jonas Sjöstedt.

Publicerad Uppdaterad

– Det senaste året har det bubblat bland alternativ till Twitter, säger Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier.

Plattformen X kämpar med ett antal problem efter det att miljardären Elon Musk tog över för ett drygt år sedan.

– Det är trasigt och buggigt, säger Brit Stakston.

Det har höjts röster om bristande moderering, att personangrepp tillåts och att desinformation får flyga fritt. EU-kommissionen har exempelvis inlett en utredning om mängden falska och vilseledande uppgifter som sprids på X om kriget mellan Israel och Hamas.

"En klon"

Även intresset har minskat dramatiskt sedan Musks övertagande, enligt statistik som mediebolaget Axios sammanställt.

Bland de uppbubblande alternativen och utmanarna finns Bluesky, som bland annat Twitterskaparen Jack Dorsey ligger bakom och driver.

– Det är verkligen en klon, säger Brit Stakston.

Jonas Sjöstedt är en av dem som givit upp twittrandet till förmån för Bluesky, vilket Expressen uppmärksammat.

– Stämningen på Bluesky är bra, det är vänligt och öppet. Det påminner lite om Twitter i början. Det är också en stor kontrast mot dagens Twitter där anonyma trollkonton, hat och rasism dominerar allt mer, säger den tidigare Vänsterpartiledaren till tidningen.

Tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) säger att det är ett tydligt rödgrönt fokus på Bluesky och att även han har börjat avveckla sin aktivitet på X.

– Det är så mycket troll och idioter. Sedan vill jag inte ha med Elon Musk att göra. Han har ballat ur, säger han till Expressen.

S-ledaren på Bluesky

Socialdemokraternas partiledare, tidigare statsministern Magdalena Andersson, har inte övergivit Twitter men väl startat konto på Bluesky.

Det förekommer kampanjer bland användarna på X för att få fler att flytta till Bluesky, som kräver inbjudan från någon som redan har konto.

Brit Stakston har själv sett att intresset för Bluesky har ökat i Sverige. Allt fler svenskar har börjat följa henne på plattformen de senaste veckorna, men hon motsätter sig tanken att det skulle vara tal om någon rödgrön plattform.

– Jag upplever det väldigt anekdotiskt, det är trots allt väldigt få som har börjat hitta till plattformen.

Hon tror att medielandskapet generellt kommer att bli mer fragmenterat och nischat, där även X lever kvar och har en funktion. Det är där journalister trålar efter nyheter och där politiker kan få genomslag för sina utspel, säger hon.

– Det är fortfarande en jätteeffektiv kanal för att göra politiska utspel och sätta en brandfackla i något som plockas upp av medier.

FAKTA

Vad är Bluesky?

Bluesky passerade en miljon användare i september.

För att kunna skapa en användare måste man ha en inbjudan från någon som redan har ett Bluesky-konto.

Appen är byggd med öppen källkod, vilket innebär att personer utanför företaget kan se hur Bluesky är uppbyggt.

Tidigare Twitter-vd:n Jack Dorsey var med och grundade Bluesky.

Källa: Techcrunch