TECH

Ny Ios 17-uppdatering ska fixa överhettningsproblem hos Iphone 15

Iphone 15 har haft problem med överhettning.
Iphone 15 har haft problem med överhettning.

På kort tid har Apple släppt flera tillägg till operativsystemet Ios 17. Den senaste ska åtgärda en bugg som kan göra färska Iphone 15 för varm för att kunna hålla i.

Publicerad

fakta

Så uppdaterar du din Iphone

  • Öppna appen Inställningar.
  • Skrolla ner till Allmänt och klicka.
  • Välj Programuppdatering.
  • Klicka på Uppdatera nu.

Ios 17 har inte en fått drömstart precis. Den sjuttonde versionen av Apples operativsystem släpptes den 23 september, men har under den korta tiden sedan lanseringen redan hunnit få inte mindre tre patchar (mindre uppdateringar).

Ska mosa bugg i Ios 17

Den senaste, som släpptes 4 oktober, är synnerligen efterlängtad. Med Ios 17.03 ska Apple nämligen få bukt med ett mjukvarufel som gör att nya Iphone 15 kan drabbas av överhettningsproblem vid exempelvis laddning.

”Project Nova” – Apples hemliga knapp för Iphone 16?

Samtidigt har det kommit in rapporter om att populära tredjepartsappar förvärrar problemet i Ios 17, och kan överbelasta Iphone 15 så till den grad att telefonen kommer upp i temperaturer som gör den omöjlig att ha i handen.

Även om färska Ios 17.03 ska åtgärda grundproblemet, måste tredjepartsappar som Instagram, Uber och populära spelet Asphalt 9 sannolikt också uppdateras för att få besväret ur världen.

Täpper till kritiska säkerhetshål

Den nya versionen av Apples mobila operativsystem innehåller också viktiga säkerhetsuppdateringar. Dessa adresserar två kritiska sårbarheter, CVE-2023-4282 och 2023-5217.

Pixel 8 Pro är fullspäckad med ai – och kan mäta din temperatur

Den första säkerhetsfixen gäller en sårbarhet i kärnan som kan utnyttjas av hackare för att få utökade rättigheter. För att kunna utnyttja sårbarheten behöver angriparen ha dock lokal åtkomst till enheten, enligt Apple.

Nästa Ios 17-version testas just nu

CVE-2023-5217 är namnet på en sårbarhet som finns i libvpx, ett kodbiblioteket för videofiler i formatet V8. Säkerhetsluckan kan användas för att köra skadlig kod eller krascha program med hjälp av en attackmetod som kallas för buffer overflow, eller buffertöverfyllning.

Kommande Ios 17.1, som väntas innehålla flera större nyheter, testas just nu av Apples betaanvändare. Datum för utrullningen är dock inte officiell än.