TECH

Pixel 8 Pro är fullspäckad med ai – och kan mäta din temperatur

Google
Pixel 8 och Pixel 8 Pro i sällskap av Pixel Watch 2 och Pixel Ear Buds Pro som nu finns i ny färg.

Googles första telefoner efter att Chat GPT förändrade allt är föga förvånande fullmatade med ai-funktioner. Mer oväntat är att Pixel 8 Pro har en temperatursensor.

Publicerad Uppdaterad

Oväntat är kanske fel ord. Det är svårt att hålla reda på om det återstår någon liten detalj om Pixel 8 och Pixel 8 Pro som inte har läckt ut på förhand. Men nu har Google åtminstone officiellt lanserat sina nya telefoner. 

I samband med en visning i centrala Stockholm på onsdagen blev det också klart att Google släpper smartklockan Pixel Watch 2 i Sverige. Föregångaren kom aldrig till vårt avlånga land. Nya funktioner till Pixel Buds Pro – Googles ett år gamla in-ears-lurar – kompletterar årets uppställning. 

Men ja, en temperatursensor på Pixel 8 Pro? Redan i maj dök det upp en video som visar hur en användare håller vad som såg ut vara en Pixel 8 Pro mot pannan. Mycket riktigt är det en temperatursensor som sitter under blixten. Gissningsvis bygger den på infraröd teknik som andra kontaktlösa termometrar. 

FAKTA

Pixel 8 Pro i siffror

Operativsystem: Android 14. 

Skärm: 6,7 tum, 1344 x 2992 pixlar, 1-120 Hz, 2400 nits. 

Mått: 162,6 x 76,5 x 8,8 mm. Vikt: 212 g. 

Systemkrets: Tensor G3. 

Minne: 12 GB. 

Lagring: 128 GB/256 GB/512 GB 

Kamera: 50 MP, f/1.68 (huvudkamera) + 48 MP, f/1.95, 125,5˚ (vidvinkel) + 48 MP, f/2.8, 5x optisk zoom (tele). 

Frontkamera: 10,5 MP, f/2.2. 

Anslutningar: 5g, wifi 7, Bluetooth 5.3, uwb, usb-c 3.2. 

Kapslingsklassning: IP68. 

Batteri: 4950 mAh. 

Snabbladdning: 30 W. 

Pris: Från 13 090 kronor. 

Men till skillnad från den läckta videon marknadsför Google inte Pixel 8 Pro som en pryl man kollar febern med. Det har förmodligen inte bara att göra med att pandemin är över och att tajmningen därför framstår som en aning märklig. Utan också med att Google väntar på klartecken från FDA, det amerikanska läkemedelsverket, för att kunna använda den för det ändamålet. Så för tillfället förväntas vi kunna ”scanna ett objekt för att ta reda på dess temperatur … kolla om pannan är het nog eller om mjölken i bebisens flaska har rätt temperatur”. 

Förmodligen kommer fler att använda övrig hårdvara i den kameramodul som precis som förra årets Pixel 7-familj (utseendemässigt är de väldigt lika varandra) sitter som ett band över telefonernas baksida.

Prestandatung kamerauppsättning

På Pixel 8 Pro är det en prestandatung uppställning med en huvudkamera på 50 MP,  ett vidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv på vardera 48 MP. Detta ackompanjeras av sedvanliga löften om bättre mörkerfoto, bättre makrofokus och ett teleobjektiv som fångar ”56 procent mer ljus”. 

Förhandsmaterialet som Google har skickat oss reportrar skvallrar om 5x optisk zoom, men man noterar också något förvirrande att det går att ta bilder i 10x ”med optisk kvalitet”. Pixel 8 Pro har utöver detta fler proffsfunktioner som möjlighet att ställa in slutartid och iso (ljuskänslighet). 

Google
Familjen Pixel 8.

Den billigare och mindre Pixel 8 har begåvats med samma huvudkamera som Pro-modellen och har med vidvinkelobjektivet, till skillnad från Pixel 7, stöd för makrofokus så att du kan ta detaljerade bilder på nyckelpigor. Däremot saknar den likt många andra instegsmodeller teleobjektiv. 

Google behöver inte be om ursäkt för den här uppställningen, men det är en helt annan typ av hårdvara som ger upphov till de mest pikanta nyheterna vad gäller Googles fotofunktioner. Under skalet sitter nämligen nya Tensor G3-processorn som medger en hel hoper nya bildredigeringsmöjligheter med artificiell intelligens. 

fakta

Pixel 8 i siffror

Operativsystem: Android 14. 

Skärm: 6,2 tum, 1080 x 2400 pixlar, 60-120 Hz, 2000 nits. 

Mått: 150,5 x 70,8 x 8,9 mm. Vikt: 187 g. 

Systemkrets: Tensor G3. 

Minne: 8 GB. 

Lagring: 128 GB/256 GB. 

Kamera: 50 MP, f/1.68 (huvudkamera) +12 MP, f/2.2, 125,8°( vidvinkel). 

Frontkamera: 10,5 MP, f/2.2. 

Anslutningar: 5g, wifi 7, Bluetooth 5.3, usb-c 2.0. 

Kapslingsklassning: IP68. 

Batteri: 4485 mAh. 

Snabbladdning: 30 W. 

Pris: Från 9 590 kronor. 

Med ”Bästa bilden” lovar Google att alla ser fantastiska ut på ett gruppfoto. Om användaren tar många bilder på samma grupp människor vid samma tillfälle kommer ai-systemet att spara utsnitt av ansikten på de som figurerar i bilderna. Ansiktena dyker sedan upp som ikoner under bilden och användaren kan välja efter behag. Ny Teknik fick testa funktionen som allra hastigast och kan rapportera att den fungerar alldeles utmärkt.

”Magisk redigering” påminner om Photoshops senaste ai-funktioner där det bland annat går att ändra storlek på objekt i en bild, flytta på objekt eller addera förinställda lager för att framhäva bakgrunden. Sedan finns ”Magiskt suddgummi” som i Googles värld handlar om ljud. Eller rättare sagt ai-systemets förmåga att avlägsna vinande vind och publikskrän men bibehålla ljudet i övrigt. 

En funktion som inte är redo vid lansering är ”Video boost” där det ska gå att efterbehandla videors färg, ljus, stabilisering och grynighet. Bättre video i mörker utlovas också. Tensor G3 klarar inte detta på egen hand utan måste ta hjälp av Googles datacenter.

En annan möjlighet - som tagen rätt ur den mest uttjatade science fiction - är att zooma i en bild och sedan i efterhand förbättra kvaliteten och göra bilden skarpare. Google kommer att lansera den funktionen vid ett senare tillfälle.

Sammanfatta webbsidor med ai

Ai-funktionerna har sipprat ner på fler ställen än i Pixel 8-modellernas kamera-app. Pixel 8 och 8 Pro kan summera information på en webbsida och läsa upp innehållet om man föredrar att lyssna i stället för att läsa. För tal till text-tillämpningar sägs Pixel 8-enheterna vara bättre på att bortse från alla de små ljud och pauser vi människor gör när vi talar. 

Faktum är att Google nu marknadsför sin virtuella assistent som "Google-assistenten med Bard" - och Bard är som bekant företagets chatbot. Det var förstås bara en tidsfråga. Till en början kommer man att kunna koppla sin assistent till flera andra Google-tjänster som Kalender och Gmail. Detta är inte specifikt för Pixel-telefonerna, men Google passade under lanseringen på att avslöja att de nya Pixel-telefonerna har språkmodeller integrerade.

Det finns utöver detta en rad möjligheter att ersätta sig själv med en ai för att slippa oönskade telefonsamtal, men detta är såvitt vi förstår inte aktuellt för Sverige än så länge.

Pixel Watch 2. Google gillar visst blått i år.
Pixel Watch 2. Google gillar visst blått i år.

Något som däremot är aktuellt för oss är ansiktsupplåsning. Det har Google haft tidigare men nu utlovas tillräckligt hög biometrisk säkerhetsklassning för att vi ska kunna använda det för att logga in på vår bank enligt företaget. Vad säger företaget bakom bank-id? 

Med Pixel 8 och 8 Pro utlovar Google mjukvaru- och säkerhetsuppdateringar i sju år och det är tur det, för med de här prislapparna får du nog räkna med att behålla telefonen ett tag. Ifjol började en Pixel 7 på 7 290 kr och en 7 Pro på 9 990 kr. I år får du punga ut med minst 9 590 kr för Pixel 8 och hela 13 090 kr för Pixel 8 Pro. 

Pixel Watch 2 å sin sida är den första Google-klocka att lanseras i Sverige, typ. Sedan några år äger ju Google Fitbit, och den som är bekant med deras klockor och armband bör känna igen sig. Med Pixelwatch 2 utlovar Google bland annat pulsregistrering med större precision.