TECH

Nvidiarallyt fortsätter – ”början på en ny industriell revolution”

Nvidiachefen Jensen Huang, 61, syns ofta iklädd läderjacka när han presenterar rapporter och nya produkter. Arkivbild.

Halvledarbjässen Nvidia har återigen lyckats klå redan högt ställda förväntningar med en delårsrapport.

Publicerad Uppdaterad

– Detta är början på en ny industriell revolution, säger koncernchefen Jensen Huang, en av Nvidias grundare i en intervju med Bloomberg.

Nvidia-aktien – som redan före delårsrapporten för årets första kvartal lyft med drygt 90 procent sedan årsskiftet – fortsätter uppåt med nästan 8 procent i terminshandeln efter delårsrapporten för första kvartalet.

Detta lyfter det samlade börsvärdet på bolaget från redan smått ofattbara 2 336 miljarder dollar till omkring 2 500 miljarder dollar (motsvarande 26 750 miljarder kronor).

Nummer tre på Wall Street

Nvidia är därmed värt nästan värt dubbelt så mycket som det samlade värdet på samtliga 366 bolag som är noterade på Stockholmsbörsen – och står på egen hand för drygt 5 procent av hela S&P500-index.

Det Kalifornienbaserade företaget var redan före rapporten nummer tre på Wall Street – före både Googles Alphabet och e-handelsjätten Amazon. Det är bara Apple och och Microsoft som är högre värderade, på drygt 2 900 miljarder respektive 3 200 miljarder dollar.

Rapporten ger även ett lyft till den redan rekordhöga Nasdaqbörsen och drar med sig andra AI-exponerade bolag som Super Micro Computer, Advanced Micro Devices (AMD) och Dell Technologies uppåt i terminshandeln.

Nvidia – som var nischat mot spelprocessorer när det grundades 1993 – är i dag världsledande tillverkare av avancerade datorchip i den stora våg av artificiell intelligens (AI) som sköljer över världen. Bland de största kunderna finns Amazon, Meta Platforms, Microsoft och Alphabet.

Allt som produceras är sålt

Företaget ångar på för full maskin enligt rapporten. Lagren är tömda och allt som produceras det närmaste året är redan sålt.

Nvidias omsättning i första kvartalet lyfte till 26 miljarder dollar. Det är mer än tre gånger så mycket som ett år tidigare och en dryg miljard dollar mer än vad marknaden hade räknat med.

Ökade investeringar i datacenter runt om i världen – som står för 45 procent av Nvidias försäljning enligt rapporten – förklarar mycket av den oväntat positiva utvecklingen.

Nvidia slår i rapporten även till med ett lyft för utdelningen med 150 procent och lanserar även en så kallad aktiesplit, där varje aktie blir värd tio nya – vilket bland annat görs för att förenkla för småsparare att köpa aktien.

Dessutom presenterar bolaget en oväntat ljus bild av vad som väntar när det gäller AI-investeringar med en prognos för årets andra kvartal på en försäljning på 28 miljarder dollar.