TECH

Nu kan du tala med Chat GPT – i nya Iphone-appen

In this photo illustration, a silhouetted woman holds a smartphone with the OpenAI logo displayed on the screen. (Photo by )
Open AI är företaget bakom Chat GPT. Arkivbild.

Chat GPT finns nu som Ios-app till Iphone och Ipad. En Android-version är på gång. Sverige kan komma att få appen ”inom de kommande veckorna”.

Publicerad Uppdaterad

Den här veckan har användare i Sverige för första gången fått tillträde till de versioner av Open AI:s chattbot som är uppkopplade mot internet och har stöd för tilläggsmoduler. Det gäller betalversionen av GPT-4.

Samtidigt har nu Open AI släppt en Ios-baserad Chat GPT-app på den amerikanska marknaden. Den är gratis att ladda ned, men liksom den version som finns på webben är det enbart GPT-3.5-modellen som kan användas utan kostnad.

Läs mer: Ai-pionjären lämnar Google – vill varna för tekniken han banade väg för

Appen ska släppas i andra länder ”inom de kommande veckorna”. En motsvarande app till Android sägs anlända ”snart”.

Utöver att appen synkar med användarens chatthistorik har den även stöd för Open AI:s tal till text-modell, Whisper.

Så här ser Ios-appen ut.
Så här ser Ios-appen ut.

Det är bara sex månader sedan Open AI mest som ett experiment släppte Chat GPT, men efterfrågan har varit, och är sannolikt fortfarande, enorm. Efter två månader hade chattboten över hundra miljoner användare.

Microsoft investerar i Open AI

GPT-4 finns dock redan i app-format via Microsofts sökmotor Bing – och den versionen är gratis. Microsoft har investerat tungt i Open AI och har ett nära samarbete med företaget.

Nyheten om en renodlad Chat GPT-app kommer i samma veva som den intensiva debatten om ai-teknikens möjligheter och risker nu förs på högsta politiska nivå i många länder. I tisdags blev Sam Altman, vd på Open AI, utfrågad i den amerikanska kongressen. Till skillnad från många andra chefer på stora teknikbolag som svarat på frågor från beslutsfattare uppgav Altman att han är öppen för reglering av tekniken hans företag utvecklar.

Man i tröja med mikrofon fäst i kragen pratar.
Sam Altman, vd för Open AI, talade när Microsoft introducerade GPT i Bing, 7 februari 2023.

– Vi bedömer att myndighetsregleringar kommer att vara centrala för att minska riskerna med de allt kraftfullare modellerna, sa Altman.

– I takt med att tekniken utvecklas, så förstår vi att människor oroas över hur det kommer ändra vårt sätt att leva. Det är vi också, fortsätter han.

Sam Altman medgav att om den ”här tekniken slår fel, kan den slå väldigt fel”. Men Open AI kommer likväl att fortsätta utveckla den. Ett iterativt förhållningssätt, menade Altman, ska ge företag och myndigheter tid att förstå potentiella hot.