TECH

GM satsar på chattassistent – ai ska hjälpa dig att fixa bilen

General Motors och Cadillac har tidigare samarbetat kring bilar med självstyrande funktioner. Nu satsar GM på att bygga in ny ai-teknik i sina fordon.
General Motors och Cadillac har tidigare samarbetat kring bilar med självstyrande funktioner. Nu satsar GM på att bygga in ny ai-teknik i sina fordon.

Framtiden stavas artificiell intelligens, enligt GM. Nu satsar fordonsjätten på att ta fram en Chat GPT-likande tjänst som ska hjälpa människor att förstå sina bilar bättre.

Publicerad

Intresset för så kallad generativ ai fortsätter att växa. Ett av de senaste bolagen att sjösätta en satsning inom den hajpade ai-tekniken är General Motors, GM.

Microsoft sparkar experter på ansvarsfull ai – storsatsar på Chat GPT-teknik

I en färsk intervju med sajten Semafor avslöjade GM att man är i färd med att utveckla en digital assistent för fordon som är baserad på samma stora språkmodeller som utgör grunden till Chat GPT.

Ai:n ska stötta vid service

Tanken från GM är att systemen ska fungera som ett slags användarstöd i servicefrågor, och bland annat kunna förklara för bilförarna hur man ska byta ett punkterat däck på bästa sätt, skriver Engadget.

Det finns också tankar om att den framtida ai-tjänsten ska kunna kopplas ihop med andra digitala smarta hemmet-system för att hjälpa användare med saker som att öppna garagedörrar, exempelvis.

– Chat GPT kommer att finnas överallt, säger GM:s vice ordförande, Scott Miller, i en kommentar till sajten Semafor.

GM och Autodesk testar "generativ design"

General Motors ser dessutom även andra möjliga användningsområden för generativ ai, som innebär att ai-systemet skapar exempelvis text eller bilder utifrån olika instruktioner från användarna.

Efter 80 år har AI lärt sig förutspå framtiden

Ett av dessa potentiella framtidsområden är design. Tillsammans med Autodesk har GM börjat titta på hur generativ ai kan används för att designa nya, bättre optimerade stolsunderreden till bilar.